În fiecare toamnă, se numără bobocii, iar cei mai mici dintre ei pornesc formarea lor într-o colectivitate, la Creșa Săptămânală din Călărași. Așa cum este firesc, majoritatea părinților își arată scepticismul atunci când se gândesc cum le va fi îngrijit copilul, aflat la prima provocare de acest gen din viața lui. Emoțiile sunt mari la început, dar ele ajung să dispară, pe parcurs, după ce părinții simt că mediul este prielnic pentru dezvoltarea copiilor lor. Și, fără tăgadă, Creșa Săptămânală din Călărași reușește să le fie un sprijin copiilor, dar și părinților, care trebuie să revină în activitate. Singurul impediment este numărul destul de mic al locurilor disponibile, 36 în fiecare an, comparativ cu cel al cererilor.
Creșa își centrează activitatea pe mai multe obiective: oferă servicii de educaţie timpurie în baza unui curriculum naţional, centrat pe dezvoltarea fizică, cognitivă şi socială a copiilor, servicii de îngrijire, protecţie, nutriţie, de supraveghere a stării de sănătate a copiilor, servicii complementare pentru copil, familie, respectiv servicii de consiliere, de educaţie parentală, de informare. Serviciile se oferă în baza unui contract încheiat între părinţi şi conducerea unităţii, prin care se stabilesc drepturile şi obligaţiile părţilor. Deşi, iniţial, capacitatea unităţii era de 60 de locuri, în prezent, conform normativelor în vigoare, numărul locurilor a scăzut la 36, întrucât fiecare sală de grupă nu poate găzdui mai mult de 9 copii, iar creşa deţine, în prezent, 4 săli de grupă. Copiii sunt împărţiţi pe grupe de vârstă (de la 1-3 ani).
Mariana Leu, șef serviciu al acestei instituții, ne-a declarat că dotarea creşei este corespunzătoare şi respectă prevederile legale în vigoare, în ceea ce priveşte spaţiul aferent sălilor de grupă, activităţilor în aer liber, mobilierul şi instalaţiile necesare asigurării condiţiilor de funcţionare. Astfel, creşa dispune de 4 săli de grupă şi 4 dormitoare, dotate cu mobilier adecvat vârstei copiilor, ca formă şi înălţime, material didactic specific vârstei lor. Creşa colaborează cu Grădiniţa nr. 2, Rostogol”, prin detaşarea educatoarelor care lucrează cu copiii înscrişi în creşă.
Întrebată cum a debutat noul an la Creșa Săptămânală din Călărași, Mariana Leu ne-a spus:
„Am început cu emoții, ca în fiecare an, dar sunt emoții pozitive, pentru că suntem pregătiți pentru acest nou început, venim cu forțe proaspete și cu multă răbdare în relația cu copiii, dar și cu părinții acestora, deoarece comunicarea este foarte importantă pentru noi.
Personalul pe care îl avem este foarte implicat în procesul educațional și cel de îngrijire al copiilor, dotările sunt corespunzătoare, avem mobilier nou, lenjerii noi, am înlocuit mochetele cu linoleum antibacterian, iar meniul este pregătit, ca în fiecare an, în bucătăria proprie. Avem sală de mese, ceea ce pentru Călărași este un lucru mai rar întâlnit, când vorbim de grădinițe.
Programul cu copiii este desfășurat atât în interior, cât și afară, în spațiu deschis, unde este amenajat un părculeț, într-o zonă plină de verdeață. Pentru că numărul locurilor a scăzut în creșă, conform noilor norme ce trebuie asigurate fiecărui copil, iar cererile sunt mari, am discutat cu primarul Daniel Ștefan Drăgulin ca să analizăm posibilitatea extinderii creșei. În ședința operativă de la începutul acestei săptămâni, de la Primărie, s-a punctat faptul că se dorește realizarea unei expertize tehnice la clădirea de lângă creșă, un fost punct termic, pentru a vedea dacă se pretează acest spațiu pentru extinderea creșei. Dacă rezultatul va fi pozitiv, atunci vor fi alocați bani pentru proiectul tehnic și studiul de fezabilitate.
Ceea ce ne bucură, cu adevărat, și ne arată că părinții sunt mulțumiți de activitatea noastră, constă în faptul că aceștia revin la creșa noastră și cu următorul copil care apare în viața lor. Le mulțumim părinților pentru încrederea arătată și, îi asigurăm că în noi, cei de la Creșa săptămânală din Călăraşi, vor avea un partener adevărat, mereu!”, ne-a declarat Mariana Leu, șef serviciu.