Copil născut mort, întrebări fără răspuns pentru părinţii îndureraţi

Print Friendly, PDF & Email

spitalZiua de 25 septembrie trebuia să vină cu multă bucurie, pentru familia Popescu. Revenită în țară, din Italia, special pentru a naște alături de familie copilul mult așteptat, Cristina Popescu s-a internat la Spitalul Județean de Urgență Călărași, acuzând contracții care anunțau nașterea. Totul a fost normal, până în noaptea de 24-25 septembrie, când tânăra a acuzat dureri, și nimeni nu a venit să verifice  starea gravidei. Spre dimineață, când durerile au devenit insuportabile, s-au constatat modificări majore în ceea ce privește bătăile inimii  fătului. Atunci, însă, totul era prea târziu. Copilul nu a mai putut fi scos, decât mort, din pântecele mamei. În prezent, se efectuează o anchetă, dar nu ne așteptăm să apară că a fost vorba de vreo culpă medicală, deoarece, rareori, Colegiul Medicilor, în general, vine cu un răspuns cert în acest sens. Din păcate, singura certitudine este faptul că un copil, care trebuia să se bucure de viață, a murit, fără drept de apel, în spitalul în care mama trebuia să îl aducă pe lume.

Copiii nenăscuți mor în spital, managerul își ia concediu de odihnă

Chiar dacă evenimente nedorite se întâmplă în spitalul pe care îl conduce, managerul venit de doar 4 luni, la cârma instituției, a plecat… în concediu de odihnă.

Motiv pentru care, prezent la conferința de presă de miercuri, 2 octombrie, președintele Consiliului Județean, Răducu Filipescu a considerat că e cazul să dea citire el, raportului întocmit de Colegiul Medicilor Călărași.

Iată ce scrie în acest raport:

gravida sReferitor la evenimentul produs în data de 25 septembrie 2013, în secția de obstretică-ginecologie, a Spitalului Județean de Urgență Călărași, privind pacienta Cristina Popescu, facem următoarele precizări: Pacienta a fost internată în ziua de 21.09.2013, cu stare generală bună, sarcină de 41 de săptămâni, în evoluție, acuzând contracții care sunt premergătoare declanșării nașterii.

Menționăm gravida cu obezitate morbidă, fiind monitorizată în timpul sarcinii.Nu a prezentat episoade patologice, a fost internată în observație, preconizându-se o naștere normală. Din analiza foii de observație, rezultă că, pe perioada internării, gravida a fost monitorizată  corect, atât în sala de nașteri, cât și în salon, de către medicii specialiști de serviciu. Precizăm că în secția de obstretică-ginecologie există 6 medici, care sunt repartizați, prin rotație, în toate compartimentele. Pe perioada internării, 21.09-25.09.2013, evoluția a fost favorabilă, cu excepția zilei de 25.09.2013, ora 6.30, când, brusc, medicul de gardă, dr. Constantin Victor constată o suferință fetală, concretizată prin modificări ale bătăilor corpului fetal. Din acest motiv, decide imediat intervenția chirurgicală, practicându-se operația cezariană. Se extrage un făt de 3,8 kg mort, cauza decesului fiind necunoscută. Se eliberează certificat constatator de deces făt mort, cauză necunoscută.

În urma necropsiei, se constată că a fost o tromboză de cordon ombilical și de placentă. În concluzie, mecanismul prin care copilul s-a extras mort a fost tromboza de cordon ombilical și tromboza de placentă, diagnosticul fiind incompatibil cu viața. Prin obstrucția cordonului ombilical, fătul nu a mai primit oxigen și nutrienți.

Aparținătorii au adresat managerului, în data de 26.09.2013, o reclamație care a dus la începerea unei anchete administrative, care se află în curs. Ancheta constă în verificarea corectitudinii, dacă au fost respectate protocoalele. S-au cerut și punctele de vedere ale medicilor Ioniță și Constantin. Concluziile anchetei vor fi aduse la cunoștiința celor care au depus reclamația, în 30 de zile.

Ceea ce este remarcat, e faptul că, într-un moment total nepotrivit, cei de la Colegiul Medicilor, în loc să rămână la preocuparea de a afla de ce a fost curmată viața unui copil, aceștia, în finalul adresei transmise președintelui Consiliului Județean, țin să evidențieze cum sunt tratați de presă: „Corpul Medical din Spitalul Județean de Urgență Călăraşi a fost expus la multiple acuze nejustificate: malpraxis, indolență, Viața este curmată înainte să iasă la lumină, Spitalul nu-şi îndeplineşte menirea, Sarcină fără probleme, copil născut mort, etc.”

Decât o decupare a titlurilor din ziare, ne-am bucura dacă astfel de cazuri, care presupun ca atenţia să existe, chiar dacă e trecut de miezul nopţii, să se facă simţită. Altfel, rămâne memorabilă fraza moaşei adresată femeii gravide, în timp ce aceasta era încercată de dureri: „Moaşa nu a mai venit deloc peste noapte să vadă dacă sunt bine. Am ieşit eu de două ori la toaletă şi ea dormea. A strigat la mine, din pat, întrebându-mă doar dacă am închis uşa la hol, şi atât!”

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

Au fost înmânate cheile de la blocurile C13 şi C14, din Călărași

vin oct. 4 , 2013
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱 După un an jumătate, de când s-a finalizat construcţia celor două bocuri, C13 şi C14, solicitanţii îndrepătăţiţi să primească cele 58 de locuinţe sociale şi-au împlinit visul de a intra în posesia acestora. Într-un cadru oficial, vineri 4 octombrie, edilul  Daniel Drăgulin a înmânat […]