Construcţii ilegale pe islazul municipiului Călăraşi, cu acordul tacit al autorităţilor
Pe terenul viran, aflat în apropierea Bisericii ,,Sf.Petru şi Pavel” din Călărași, lângă liziera de plopi, există, de câțiva ani de zile, un adevărat cartier de locuințe improvizate, aflate de-a lungul unei străzi…. fără nume. Intervievat pe această temă, viceprimarul Virgil Dumbravă a făcut o dezvăluire ,,bombă”. El a recunoscut că știe despre acel cartier improvizat, ce a fost lăsat ,,moștenire” din timpul fostului primar Nicolae Dragu iar, acei cetățeni și-au ridicat construcțiile, fără a deține și autorizațiile legale. Şi edilul Daniel Drăgulin cunoaşte situaţia existentă afirmând că, acele construcţii au fost ridicate pe islazul municipiului Călăraşi.
,,Intenţionăm să punem în legalitate construcţiile ridicat pe islazul municipiului. Vom concesiona propietarilor respectivi, terenurile pe care şi-au construit acele anexe, şi vom încheia contracte de concesiune pe o durată limitată de timp. În acele contracte vom impune si anumite clauze prin care, le vom solicita să elibereze terenurile, în cazul în care, primăria va demara anumite investiţii în acea zonă. Pe viitor, dorim să construim acolo o zonă de agrement”, a spus primarul Drăgulin.
Afirmaţia edilului Drăgulin ridică mult semne de întrebare, ţinând cont că islazul comunal se află în domeniul public al municipiului Călăraşi. În aceste condiţii, este necesară adoptarea unei Hotărîri de Guvern prin care suprafaţa de teren să fie transferată din domeniul public al municipiului, în domeniul privat, pentru a putea fi concesionată acea suprafaţă de teren. Deocamdată,nu există nicio prevedere legală care să ateste apartenenţa acelei suprafeţe, la domeniul privat. Cu alte cuvinte, autorităţile locale nu pot pune în legalitate acele construcţii improvizate pentru că, nu au niciun temei legal sau, poate că, nici nu se doreşte să se facă un demers real şi legal, în acest sens.
Dacă s-ar documenta mai bine specialiştii din primărie, dar şi reprezentanţii conducerii acestei instituţii, ar putea afla că, la ora actuală, suprafaţa de teren pusă în discuţie se află sub incidenţa Legii nr. 214/2011pentru organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor. În articolul 8 al legii, se stipulează faptul că: ,,Pajiştile comunale şi urbane se folosesc exclusiv pentru păşunat, ca fâneţe şi pentru cultivarea plantelor erbacee, specifice zonei, în vederea obţinerii de masă verde, fân sau seminţe. Iar activităţile care se desfăşoara pe pajişti sunt numai acelea pentru creşterea potenţialului de productie a solului si se pot realiza perdele de protectie, constructii zoopastorale, surse de apa potabila, regularizarea cursurilor de apa, lucrari de îmbunătăţiri funciare şi proiecte avînd ca obiect de investiţii producerea şi utilizarea energiei regenerabile”. În cadrul aceleiaşi legi, la articolul 28, se arată că ,,se pedepseşte cu închisoarea, de la două luni la 2 ani, schimbarea destinaţiei suprafeţei de pajişte, în alte categorii de folosinţă, fără aprobările legale în vigoare.
În aceste condiţii, persoanele care deţin acele construcţii au comis o ilegalitate cu acordul tacit al autorităţile locale.