Comuna Radovanu, o localitate care număra peste 4000 de locuitori, este în plin proces de transformare. Dorinţa cea mai importantă a primarului aflat la al doilea mandat, Vasilica Dobrescu, este de a continua seria proiectelor începute în urmă cu 5 ani, pentru dezvoltarea comunei. Cel mai important dintre ele este proiectul privind apa şi canalizarea. La fel de important, în opinia primarului Vasilica Dobrescu, este şi venirea unui medic stomatolog în comună, pentru locuitorii din Radovanu. Aparent un lucru uşor, dar foarte greu de rezolvat, atunci când interesele unor consilieri locali nu au mai coincis cu cele ale comunităţii pe care o reprezintă.
Primarul Vasilica Dobrescu şi-a exprimat dezamăgirea faţă de modul în care se comportă consilierii locali ai USL, în şedinţele de Consiliu, întotdeauna inventând motive să nu voteze proiectele de hotărâre, aşa cum s-a întâmplat şi cu cel ce viza venirea unui medic stomatolog la Radovanu.
„Povestea începe în anul 2006, în luna martie, când au fost încheiate contracte de concesiune, între Consiliul Local şi doi medici, care şi-au deschis cabinete medicale de familie. Este impropriu spus “Consiliul Local a încheiat”, deoarece niciodată Consiliul Local nu s-a pronunțat, printr-o hotărâre, ca aceste spaţii să fie concesionate. Fostul primar, Ion Dumitrescu a semnat contractul de concesiune, fără să aibă “în spate” şi hotărârea de Consiliu Local, aşa cum prevede legea,” spune Vasilica Dobrescu.
Pe lângă cele două contracte încheiate, în martie 2006, fostul primar a mai încheiat alte două contracte de concesiune, în luna iulie a aceluiaşi an, cu acelaşi obiect: Cabinete Medicale de Familie, prin contracte care nu le anulează pe primele. La fel ca şi contractele încheiate în luna martie, nici cele din iulie nu sunt făcute în baza vreunei hotărâri de Consiliu Local.
Un stomatolog a dorit să investească 10.000 de euro pentru a-şi deschide cabinet la Radovanu
“Sesizând această gravă eroare, i-am invitat la primărie pe cei doi medici, le-am prezentat situaţia şi au fost de acord să reziliem cele patru contracte, pentru a încheia contracte legale. Atunci, le-am adus la cunoştinţă că doream ca, în cadrul aceluiaşi spaţiu al dispensarului, să funcţioneze şi un cabinet stomatologic, aşa cum a mai fost cu ani în urmă. Foarte mulţi cetăţeni mi-au spus că le este greu să mai bată zeci de kilometri, pentru a ajunge la un medic stomatolog, şi m-au întrebat dacă nu putem face ceva în acest sens. Dorinţa exprimată de aceştia, a coincis cu intenţia mea de a duce un medic stomatolog la Radovanu. Astfel, medicul stomatolog, Sorin Necula din Bucureşti, a solicitat, la primărie, un spaţiu în care să îşi desfăşoare activitatea, acesta având disponibilitatea de a investi 10.000 de euro, pentru dotarea unui cabinet stomatologic, modern, în comuna Radovanu. Dorinţa acestuia era de a funcţiona în locaţia fostului cabinet stomatologic, din cadrul dispensarului comunei.
Când au aflat că vrea să vină şi un medic stomatolog, cei doi medici, care îşi desfăşoară activitatea la dispensar, au avut poziţii diferite: dr. Postelnicu Viorel a spus că este de acord şi că i se pare normal ca, în comuna Radovanu, să fie un medic stomatolog, dar doctorul Paul Dobrescu a fost destul de vehement. Se punea problema ca unul din spaţiile „concesionate”, în care îşi desfăşoară activitatea, să fie schimbat cu un spaţiu ce a rămas neatribuit, în contractele încheiate anterior. De menţionat, că spaţiul la care trebuia să renunţe, (este spaţiul fostului cabinet stomatologic) pentru a se muta într-o cameră alăturată, e drept mai mică, este folosit doar pentru scrierea reţetelor, şi nu pentru desfăşurarea vreunui act medical. Am susţinut că pot fi scrise reţete şi într-un cabinet mai mic, pentru a putea activa şi un cabinet stomatologic, dar nu am găsit înţelegere. Doctorul Paul Dobrescu nici nu a vrut să audă. Şi pentru a fi tabloul complet, consilierul local PNL, Mariana Ciobanu, care este, culmea, şi asistent medical, a ripostat la fel de vehement la şedinţele Consiliului Local. Doamna în cauză a uitat că a fost desemnată de comunitatea din Radovanu, consilier local, tocmai pentru a le reprezenta interesele, şi nu a vota împotriva intereselor oamenilor pe care îi reprezintă. Doamna consilier Ciobanu, nu a reţinut, din jurământul depus la investire: “Jur… să să fac tot ce stă în puterile şi priceperea mea pentru binele locuitorilor comunei Radovanu. Aşa să-mi ajute Dumnenzeu!”, decât că trebuie să-i facă pe plac consilierului PC, Iulian David. Dacă asta este misiunea doamnei Ciobanu în Consiliul Local, mă întreb ce gândesc cetăţenii care i-au dat votul şi au avut încredere în ea că le reprezintă interesele.”, spune primarul.
Aţi încercat să rezolvaţi situaţia amiabil…
“Da. La şedinţa Consiliului Local au fost invitaţi, atât doctorii Paul Dobrescu şi Viorel Postelnicu, cât şi dr. stomatolog Sorin Necula. În loc să accepte venirea medicului stomatolog, Dr. Dobrescu şi-a adus avocat care să constate (?), că are două contracte încheiate, în acelaşi an, pentru acelaşi spaţiu, nici unul însoţit de hotărârea Consiliului Local. Văzând această opoziţie, medicul stomatolog a venit cu propunerea de a-şi construi acest spaţiu, ca o extindere a dispensarului.”
Pentru un vot, s-a pierdut cabinetul stomatologic
“După un calcul al costurilor unei astfel de extinderi, şi sfătuit de dl. Iulian David să nu construiască (aşa cum a declarat acesta în şedinţa de Consiliu) medicul stomatolog a spus că renunţă să investească la Radovanu, şi că este de acord să rămână, doar dacă i se pune la dispoziţie fostul spaţiu al cabinetului stomatologic, proiect de hotărâre care nu a trecut de Consiliul Local, nici până în ziua de astăzi. Şi astfel, pentru un vot, comuna Radovanu a rămas fără cabinet stomatologic.”, afirma primarul Dobrescu.
În procesul verbal al şedinţei, medicul stomatolog, scrie că, cităm: “Am fost în comuna Gălbinaşi, mi s-a pus un spaţiu, gratuit, la dispoziţie şi nu trebuia decât să îmi aşez cabinetul. Dar am preferat comuna Radovanu, pentru că este o localitate frumoasă şi mi-am dorit un cabinet aici. Nu înţeleg de ce atâta opoziţie din partea unui medic şi a unui asistent medical?”
Care sunt motivele pentru care se opun consilierii locali?
“Motivul pentru care a existat atâta vehementă, atât din partea doctorului Dobrescu, cât şi a consilierului Mariana Ciobanu, este că cei 2000 de asiguraţi ai cabinetului nu ar încăpea în spaţiul rămas, de parcă aceştia ar veni la consult, toţi odată, nu programaţi.
Nu contest faptul că e nevoie de anumiţi parametri, pentru un act medical, dar mă întreb: dacă în comuna Şoldanu, care are un spaţiu comparabil cu al nostru, pot să funcţioneze două cabinete medicale, ale medicilor de familie, un cabinet stomatologic şi o farmacie, care are două încăperi la dispoziţie, de ce la Radovanu nu se poate ca, în acelaşi spaţiu, să funcţioneze două cabinete medicale individuale şi unul stomatologic? Ca o concluzie: comuna Radovanu ar fi avut, astăzi, un cabinet stomatologic modern, dacă David Iulian, Ciobanu Mariana, Cantacuz Cristian, Roşcovaru Costel şi Neacşu Marian ar fi votat pentru acest proiect. Din păcate, are de suferit o comună întreagă pentru nerealizarea acestui proiect.”, spune cu regret, Vasilica Dobrescu.
Consilierii USL au intrat “în grevă” în comună Radovanu
„Opoziţia pe care o fac consilierii USL, a fost orchestrată de Iulian David, consilier local al Partidului Conservator. Acesta din urmă, se opune, permanent, pentru ca Radovanu să se dezvolte ca localitate: nu a fost de acord cu alimentarea cu apă, se opune transferării microbuzului şcolar, din patrimoniul primăriei către şcoală, nu este de acord să concesionăm serviciul de salubrizare. Săptămâna trecută, am avut o şedinţă de Consiliu Local, cu două proiecte importante pe ordinea de zi: aprobarea concesionării serviciului de salubrizare şi scoaterea lui pe SEAP şi transferarea microbuzului şcolar către şcoală, deoarece are ca destinaţie doar transportul elevilor.
Cei 5 consilieri USL au spus că sunt “în grevă”, pentru că administraţia publică locală din Radovanu nu face tot ce trebuie pentru a rezolva problemele comunităţii. Câta “grijă” au aceşti consilieri, de spaţiul public şi de comunitate, reiese, clar, din acţiunile lor: de la nevotarea unor proiecte importante pentru comunitate şi până la batjocura arătată domeniului public. În urmă cu două săptămâni, când au căzut ploile torenţiale în comuna Radovanu, consilierul Iulian David a luat tractorul şi a deschis rigole către drumul judeţean (DJ) Radovanu-Şoldanu, ca toată apa să se ducă pe DJ, lăsând în urmă pământ, pe un drum pietruit, dovedind astfel, că există o iresponsabilitate, atât ca cetăţean cât şi în calitate de consilier local. Nu poţi deversa toată apa pe un drum judeţean, dacă îţi pasă de comunitatea în care trăieşti, mai ales că e un drum folosit de toată lumea şi întreţinut de primărie. În ultimii ani, am profilat şi compactat acest drum, prin sponsorii şi relaţiile profesionale pe care le am, ca primar, cu firmele care au lucrat în Radovanu, fără să dăm bani de la buget pentru lucrare. Sigur nu se teme nici de oprobriul public, nici de amenzi, pentru faptele sale, pentru că, inclusiv, amenda dată de ITM, în valoare de 1 miliard de lei vechi, pentru munca la negru, a fost radiată de instanţă. Nu se teme de amenzi şi nici nu îşi doreşte să intre în legalitate.”, spune primarul comunei.
Renovarea bisericii, în atenţia Primăriei
„Chiar dacă întâmpinăm greutăţi la proiectele care trebuie votate cu 2/3-imi, deoarece pentru 1 singur vot, nu trec proiecte importante, reuşim să promovăm investiţii, care au nevoie de votul a jumătate plus unu, dintre consilieri.
Astfel, prin hotărâre de Consiliu Local, s-au alocat 60.000 de lei pentru renovarea exterioară a bisericii Sf Gheorghe. Lucrările sunt în curs de execuţie, s-a efectuat o parte din lucrare şi, în cel mult, 30 de zile vrem să terminăm investiţiile. Este mult de lucru la această biserică şi sper, ca anul viitor, să pot să obţin fonduri pentru pictura din interiorul bisericii”, afirmă primarul.
Ploile torenţiale căzute, de curând, au inundat multe gospodării
Fenomenele naturale au creat probleme, în urmă cu două săptămâni, în localitate. Cantitatea de precipitaţii, care a căzut între 30 iunie şi 1 iulie, a fost de 186 de litri pe metrul pătrat, în 24 de ore, o cantitate mult prea mare pentru a putea fi absorbită de sol, şi, astfel, mai multe gospodării, din comuna Radovanu, au fost inundate. Acţiunea pornită a fost una contra-cronometru.
„Am cerut ajutorul pompierilor de la Olteniţa, zona de care aparţinem, dar aceştia nu au putut interveni, în prima parte a intervalului, pentru că au avut o situaţie extremă, în municipiul Olteniţa. Înainte de venirea pompierilor, duminică noaptea, cu trei motopompe, una a primăriei şi două ale consilierului local, Marius Dan Alecu, căruia îi mulţumesc, pe aceast cale, am acţionat în zonele grav afectate.
După două zile, cu sprijinul inspectorului-şef al ISU Călăraşi, Daniel Popa, căruia în mulţumesc foarte mult pe această cale, ne-a fost trimisă o echipă de pompieri cu trei motopompe, care a lucrat, neîntrerupt, 48 de ore. A fost evacuată apa din mai multe gospodării: Stefanache Nicolae, Chirnogeanu Gheorghe, Bogatu Marin, Guresoae Maria. Datorită situaţiei care s-a creat, în urma precipitaţiilor abundente, am hotărât să renunţ la banii alocaţi întreţinerii drumurilor din interiorul comunei şi voi propune Consiliului Local aprobarea transferului acestor bani de la drumuri, la lucrări de decolmatare şi săpare a unor canale, care să preia tot excesul de apă din comună şi să-l deverseze în râul Argeş. Aceste canale nu au fost decolmatate de peste 25 de ani. Nu este un lucru uşor, dar este absolut necesar, declară primarul comunei Radovanu.
Ce v-a bucurat şi ce v-a nemulţumit, în acest prim an, după alegerile din iunie 2012?
După ce am câştigat al doilea mandat, mi-am propus să punem în aplicare alimentarea cu apă şi canalizare şi suntem în faza de a desemna câştigătorul care va lucra cei 21 de km, pe fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale.
Marele merit, în obţinerea finanţării pentru acest proiect, îi revine domnului senator PNL, Iulian Dumitrescu care ne-a ajutat foarte mult în această problemă şi nu numai. Sunt extrem de mulţumită de colaborarea cu dl senator Dumitrescu şi am convingerea că, împreună, vom continua modernizarea comunei Radovanu. Profit de ocazie, să îi mulţumesc şi pe această cale!
Ca nemulţumire...
Structura Consiliului Local mă nemulţumeşte cel mai tare, deoarece acţiunile consilierilor USL nu au la baza lucruri obiective, motive reale. Nu poţi spune că ai motiv real să refuzi venirea unui medic stomatolog la Radovanu, sau că au fost motive reale când au refuzat, în mandatul anterior, ca Radovanu să primească subvenţie de la APIA de 1,4 mld de lei vechi; că există motive reale să nu vrei apă şi canalizare la tine în comună ori să concesionezi serviciul public de salubrizare, când Garda de Mediu te amendează pentru lipsa acestuia? Sunt motive înguste, subiective, care ţin chiar şi de frustrări personale, aşa cum se întâmplă în cazul consilierului Partidului Conservator, Iulian David, care a candidat de 2 ori la funcţia de primar şi nu a câştigat niciodată!
Ce le transmiteţi locuitorilor?
„În mesajul meu de la alegerile de anul trecut, am spus: Nu votaţi pe cartofi şi ceapă, votaţi un om care a dovedit că poate şi care a realizat, în comună Radovanu, timp de 4 ani, mai multe proiecte decât şi-a propus. Oamenii au înţeles, dovadă că sunt, în continuare, primarul lor. Le transmit să aibă încredere aşa cum au avut şi până acum!”, spune primarul comunei Radovanu, Vasilica Dobrescu.