Comuna Radovanu implementează proiectul “Şcoală după şcoală”

Deschiderea noului an şcolar a venit cu noi provocări, în comuna Radovanu.

S-au făcut investiţii, pentru ca elevii să înveţe într-un singur schimb, iar câţiva dintre ei vor încerca şi beneficiile programului “Școala după şcoală”. Vacanţa de vara nu a adus noutăţi doar în ceea ce priveşte şcoala, ci a venit şi cu o înfrăţire: a comunei Radovanu cu vecinii de peste Prut, din regiunea Călăraşi. Numitorul comun al acestor acţiuni este nimeni altul, decât primarul comunei Radovanu, Vasilica Dobrescu, pe care am reîntâlnit-o, chiar în prima zi de şcoală.

Ne aflăm într-o zi specială, cea de deschidere a anului şcolar. Cum au fost întâmpinaţi elevii din comuna Radovanu?

primarul V DobrescuV. Dobrescu: Aşa cum mi-am propus, şi anume, cu desfăşurarea orelor de curs într-un singur schimb, lucru care a devenit posibil ca urmare a investiţiilor făcute de primărie la şcoala din Radovanu. A fost renovat un corp vechi, care arată, în urma reabilitării, ca nou: cu grup sanitar propriu, cu interioare care arata impecabil, pentru care trebuie să sosească şi mobilierul nou. Pentru început, am apelat la primăria vecină, din Crivăț, care ne-a ajutat cu câteva bănci, pentru că am dorit, neapărat, să începem școala într-un singur schimb. Speram că, în perioada următoare, cu sprijinul președintelui Consiliului Judeţean, Răducu Filipescu, a Inspectoratului Şcolar, să primim mobilier nou pentru aceste clase.

Am dorit ca randamentul copiilor să fie maxim, prin învăţarea într-un singur schimb, să nu mai fie pauze foarte mici, ca elevii să se poată bucura de o pauză de recreaţie de 10 minute şi de pauza mare, de 20 de minute.

Ce a însemnat ca investiţie reabilitarea corpului?

V. Dobrescu: În total, 300.000 de lei, din care 150.000 de lei numai în această vară. În prima etapă, a fost reabilitat exteriorul: s-a inaintedecopertat până la cărămidă, s-a tencuit, a fost făcută izolaţia cu polisteren, şi au fost schimbate geamurile. În a doua etapă, am început să reabilităm interiorul, prin îmbrăcarea tavanelor vechi cu rigips, pereţii au fost îndreptaţi, am amenajat grupuri sanitare în interiorul clădirii, fiecare corp de şcoală având, acum, grup sanitar propriu.

Am făcut supravegherea exterioară şi interioară a şcolii

Cu 10.000 de lei am reuşit să pun camere video pentru a supraveghea ce se întâmplă, atât în interiorul şcolii, cât mai ales, în curtea şcolii, pentru a nu avea evenimente neplăcute. Elevii se ştiu supravegheaţi, sunt mai atenţi, iar cadrele didactice sunt ajutate de acest sistem.

Aţi avut evenimente nedorite?

V. Dobrescu: Motivul pentru care am instalat acest sistem a fost şi faptul că, în timpul vacanţei, copiii veneau şi săreau gardul de la baza sportivă a şcolii, înalt de 4 metri, ceea ce mă speria foarte tare că se poate întâmpla un eveniment nedorit. Ştiindu-se supravegheaţi, copiii nu au mai sărit gardul şi nu am avut probleme.

After school, la Radovanu

dupaV. Dobrescu: Din acest an şcolar, în comuna Radovanu va fi implementat programul “Școală după Şcoală”. Sunt deja înscrişi 10 copii, la acest after school care va funcţiona în corpul grădiniţei noi. Este o sală dotată cu mese şi scaune, pentru sala de mese şi s-a dotat cu mobilier bucătăria, deoarece copiii vor servi o masă caldă, iar la etaj este un spaţiu generos pentru o cameră de studiu. Cadrele didactice se vor ocupa de această activitate, problema este cea de plată lunară, de 300 de lei/copil, care trebuie suportată de părinţi. Capacitatea maximă este pentru 20 de copii, momentan, şi luăm în calcul, de anul viitor, să îi putem sprijini financiar, din bugetul local, pe elevii cu rezultate bune la învăţătură, cu atât mai mult, dacă provin din rândul familiilor cu o situaţie materială precară.

Am dorit să aplicăm programul “Școală după Şcoală” pentru a vedea ce înseamnă ca randament, instruire, şi rezultatele pe care le vom avea cu aceşti elevi. Este ca un experiment, care suntem convinşi că va aduce rezultate, pentru că elevii îşi fac temele cu ajutorul cadrelor didactice, care îi îndrumă, în acest sens.

Biblionet la Radovanu

La Radovanu funcţionează, lângă bibliotecă comunală, biblionetul, de un an de zile. Este, momentan, o clădire care nu a fost renovată, dar va intra, şi ea, într-un program de reabilitare.

Elevii din Radovanu, în spectacol, de Ziua Limbii RomâneUn eveniment deosebit a avut loc în această vară, când v-aţi înfrăţit cu o comună din Republica Moldova. Cum s-a născut ideea?

V. Dobrescu: Proiectul a pornit în luna iunie a acestui an, la Liga Femeilor primar de comună, din România, unde s-a hotărât ca femeile primar să se înfrăţească, la rândul lor, cu femei primar, din Republica Moldova.

Regret că nu am reuşit să mă înfrăţesc cu o femeie primar, pentru că foarte puţine comune au primăriţe peste Prut, dar, împreună cu preşedintele Asociaţiei Comunelor din judeţul Călăraşi, Nicolae Pandea, am luat hotărârea de a ne înfrăţi cu o primărie din raionul Călăraşi. Astfel, pe 31 august, la Sinaia, s-a semnat acordul de înfrăţire cu comuna Tuzara, urmând, de-acum înainte, să derulăm relaţiile culturale, economice etc., care decurg din acest acord. Din 2800 de comune câte sunt în România, în acea zi, s-au parafat doar 30 de înfrăţiri, aici fiind inclusă şi cea dintre comunele Radovanu şi Tuzara.

 Pe 31 august, s-a sărbătorit, pentru prima dată, Ziua Limbii Române

La Cazinoul din Sinaia a fost o manifestare impresionantă, care mi-a plăcut foarte mult. Paisprezece comune, din cele treizeci prezente, au oferit programe artistice, printre ele fiind şi comuna Radovanu.

  Comuna Radovanu a venit cu un moment literar-artistic, dedicat Zilei Limbii Române. A fost un moment de o mare încărcătură emoţională. Andreea Andreaș, elevă a clasei a şaptea, a interpretat trei cântece. Vocea ei puternică şi, în acelaşi timp, caldă a făcut să se înfioare întreaga adunare. Delegaţia noastră ştia spectacolul, dar tot a fost impresionată, până la lacrimi, de interpretarea acestor copii, aşa cum au fost impresionaţi şi alţi oameni. Versurile lui Grigore Vieru sau ale soţilor Aldea Teodorovici, au emoționat auditoriul. Cei 7 elevi de la Şcoala Generală Dimitrie Ghica, din comuna Radovanu, au avut parte de multe aplauze şi felicitări. Cu aceeaşi ocazie, copiii au beneficiat şi de o excursie pe munte, la cota 2000, zi cu soare şi multă veselie. Ziua s-a încheiat cu o vizită la Castelul Peleş.

Pentru evenimentele culturale ce vor urma, speram să înfiinţăm, în curând, un ansamblu de dansuri populare.”, spune edilul Vasilica Dobrescu.

 Educaţia şcolară sau extraşcolară, oportunităţile de afaceri şi de colaborare sunt doar câteva elemente pe care conducerea primăriei Radovanu şi le-a propus să le dezvolte, permanent. Fără educaţie, nu există viitor, iar fără investiţii şi schimburi de experienţă, nu poate exista progres. Aceste lucruri sunt cunoscute de primăriţa Vasilică Dobrescu, dornică să încline, ori de câte ori are ocazia, balanţa evenimentelor în favoarea sa. Până acum, a reuşit!

 

 

Please enter banners and links.

Next Post

Ziua Internaţională a Păcii marcată de Grădiniţa Rostogol Călăraşi

lun sept. 23 , 2013
Grădinița cu Program Prelungit „Rostogol” a organizat, luni, 23 septembrie 2013 – Ziua Internaţională a ONU pentru Pace. Cei 30 de copii de la grupa mare, împreună cu părinţii şi cadrele didactice, au plantat, în curtea grădiniţei, pomii aduşi special pentru acest moment. Bucuria a fost mare pentru copii, cu […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!