Colegiul Tehnic ,,Ştefan Bănulescu” aşteaptă tinerii călărăşeni să intre în marea sa familie

Print Friendly, PDF & Email

laboratorul de patiserie,,Nu zidurile fac o şcoală, ci spiritul care domneşte în ea!”, spunea odinioară o mare personalitate. Conştiinţa, gândirea, raţiunea, intelectul sunt doar câteva laturi ale spiritului ce sunt cultivate,  din generaţie în generaţie, în marea familie a Colegiului Tehnic ,,Ştefan Bănulescu”, din Călăraşi. Şcoală cu veche tradiţie în domeniul tehnic şi profesional, fiind atestată documentar încă din anul 1943,  Colegiul  ,,Ştefan Bănulescu” s-a remarcat în viaţa învăţământului călărăşean ca o unitate model în domeniul tehnologic al protecţiei mediului, dar şi al serviciilor din domeniul alimentaţiei publice. Un aspect demn de remarcat este faptul că această unitate  pregăteşte învăţători şi educatori.

Colegiul ,,Ştefan Bănulescu” o adevărată pepinieră de învăţători

ore de practica in domeniul alimentatie publica 1În ultimii 20 de ani, Colegiul,, Ştefan Bănulescu” a dat în generaţii întregi de educatori şi învăţători, fiind singura şcoală din judeţ cu profil pedagogic. 80% din elevii care au urmat acest profil  predau în şcolile şi grădiniţele din judeţul Călăraşi, dar şi din ţară. În anul şcolar 2013-2014, media de absolvire a clasei de ,,educator –învăţător” a fost 8,50. Acest aspect demonstrează buna pregătire a elevilor. Pe lângă materiile pe care le parcurg, conform programei şcolare, fetele şi băieţii din aceste clase fac multe ore de practică la catedră fiind îndrumaţi de un mentor. În acest fel îşi formează foarte bine deprinderile şi aptitudinile necesare pentru a fi buni pedagogi şi îşi însuşesc o bună conduită morală.

Oferta educaţională pentru anul de învăţământ 2014-2015

Filiera Vocaţională-profil Pedagogic

Specializarea: Învăţător –educator: 2 clase cu 56 de locuri

Filiera tehnologică

Domeniul: Protecţia mediului

Specializarea : tehnician ecolog în protecţia calităţii mediului : O clasă cu 26 de locuri

Domeniul: Turism şi Alimentaţie

Specializarea:Tehnician în turism:  O clasă cu 28 de elevi

 

laboratorul de protectia mediuluiNoutate: Şcoală profesională de 3 ani

Domeniul: Industrie alimentară

 Specializarea: Brutar- preparator produse făinoase 

Şcoală profesională de 2 ani

Domeniul: Turism  şi alimentaţiei

 Specializarea: Ospătar, chelner vânzător în unităţi de alimentaţie publică- 1 clasă cu 15 locuri

Domeniul: Industrie alimentară

Specializarea : brutar patiser –preparator produse făinoase – o clasă cu 28 de locuri

Tinerii care optează pentru şcoala profesională de 3 ani trebuie să fie absolvenţi ai clasei a IX a.

 

 Învăţământ Seral:

prof Vasilica Puran +ƒi elevele  ColegiuluiDomeniul protecţia mediului

Calificarea: tehnician ecolog în protecţia calităţii mediului –o clasă cu 28 de locuri

 Şcoală postliceală: Domeniul Alimentaţie

 Specializarea: Asistent de gestiune în unităţi de cazare şi alimentaţie

Toţi elevii care urmează filiera tehnologică fac numeroase ore de practică, atât la diverşi agenţi economici, din municpiul Călăraşi, cât şi în laboratoarele şcolii utilate după ultimele standarde moderne, impuse de Uniunea Europeană, atât în domeniul protecţiei mediului, cât şi în cel al alimentaţiei publice. Laboratoarele au fost puse în funcţiune în urma accesării unor proiecte europene cu fonduri nerambursabile, pe programul PHARE.

Dotarea Colegiului este de una de excepţie: aparatură IT, videoproiectoare şi tablă interactivă, amfiteatru pentru evenimente şi festivităţi şi o sală nouă de sport. Colegiul mai are în structura sa şi Centrul de Documetare şi Informare, cabinet medical  şi dispune de un microbuz propriu pentru transportul elevilor.

Liceul poate să ofere, în acest an şcolar, cazarea gratuită în căminul propriu,  elevilor care au o situaţie materială modestă.

De asemenea, un important avantaj este şi faptul că elevii care urmează şcoala profesională beneficiază, lunar, de o sumă în valoare de 200 de lei, din partea statului.

Colegiul Tehnic Ştefan Bănulescu –o şcoală cu tradiţie în domeniul protecţiei mediului

Plant a tree for Peace 2013. (2)Colegiul poate fi considerat o unitate scolară model, în ceea ce priveşte activitatea şi militantismul  pentru protejarea mediului. Este prima şcoală din zona de Sud-Est a  României care a obţinut, în anul 2002, statutul ECO Şcoală, precum şi distincţia ,,Steagul Verde”. Întregul colectiv de elevi şi cadre didactice se implică activ în diverse acţiuni eco, aşa cum sunt: amenajarea şi  îngrijirea spaţiilor verzi, plantări de pomi, acţiuni de conştientizare a populaţiei privind necesitatea protejării factorilor de mediu. În fiecare an, se organizează o competiţie privind colectarea selectivă a deşeurilor. În urma fondurilor obţinute din valorificare acestor deşeuri, elevii  sunt premiaţi  şi  sunt organizate diferite excursii cu tematică ecologică. Totodată, elevii Colegiului au participat şi au ocupat podiumul la diferite concursuri din cadrul unor programe internaţionale, aşa cum sunt: ,,Să învăţăm despre pădure”; ,,Tineri reporteri pentru mediul încojurător”, competiţii coordonate prin programul internaţional YRE, dar şi: ,,Eco-fotografia”, ,,Patrula Eco”, concursuri coordonate la nivel naţional  de Centrul Carpato-Danubian de Geo-ecologie (CCDG) şi la nivel internaţional, de Fundaţia de  Educaţie pentru Mediu (FEE).  De asemenea, Colegiul este organizator  al  Concursului naţional cu participare internaţională ,,Gestionarea corectă a deşeurilor şi promovarea turismului durabil”,  unde  elevii călărăşeni s-au remarcat  prin premiile obţinute.

 Ţâţanu Valeria, un bun exemplu în domeniul performanţei educaţionale

Unul dintre elevii cei mai buni al Colegiului este Valeria Ţâţanu, tânără absolventă care a terminat, de curând, cei patru ani de liceu, cu media 9,73. Valeria este din Republica Moldova şi a urmat specializarea ,,Tehnician ecolog în protecţia mediului”. La festivitatea de absolvire a clasei a XII-a, ce a avut loc în luna mai a.c., Valeria a făcut o frumoasă destăinuire care relevă ataşamentul ei faţă de colectivul în care şi-a petrecut cei mai frumoşi ani din viaţă. ,,În fiecare vacanţă, de câte ori mă întorceam acasă, mă întrebam: ,,Ce rost mai are să mă mai întorc la şcoală?! De fiecare dată, am găsit puterea să parcurg cei 900 de km pentru a reîntâlni profesorii care m-au îndrumat şi m-au condus,  dar şi colegii mei dragi şi nu, în ultimul rând, pe doamna dirigintă, Vasilica Puran. Ţâţan Valeria este un exemplu al Colegiului, performanţele ei educaţionale fiind date de  numeroasele premii obţinute la concursurile naţionale,  dar şi rezultatele şcolare de excepţie.

 

Mesajul directorului Colegiului Tehnic ,,Ştefan Bănulescu”, adresat elevilor călărăşeni:

,,Dragi elevi! Vă aşteptăm alături de noi, în septembrie! Suntem o familie! Împreună construim, învăţăm, inovăm, păstrăm tradiţiile! Suntem o şcoală deschisă pentru comunitate! Pregătim viitorii absolventi pentru integrarea într-o societate în continuă schimbare. Profesorii Colegiului Tehnic “Ştefan Bănulescu” respectă valoarea supremă, individul uman şi dezvoltarea lui, alături de cele trei principii fundamentale: respectarea şi construirea demnităţii umane; parteneriatul social pentru educaţie şi învăţământul centrat pe elev. Pășind, alături de noi, veți reuși să vă dezvoltați armonios personalitatea în plan intelectual,  şi să îmbrăţişaţi o carieră de succes!”, spune directoarea Vasilica Puran.

Please enter banners and links.

Next Post

Autoturism incendiat de o persoană necunoscută, în comuna Modelu

lun iun. 23 , 2014
În data de 21.06.2014, ora 02.44, un echipaj specializat de stingere din cadrul Detaşamentului de pompieri Călăraşi a fost solicitat, prin intermediul apelului unic de urgenţă 112, să acţioneze pe raza comunei Modelu, pe strada Matei Basarab, pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la nivelul unui autoturism, proprietate individuală, aparţinând lui […]