,,Nu zidurile fac o şcoală, ci spiritul care domneşte în ea!”, spunea odinioară o mare personalitate. Conştiinţa, gândirea, raţiunea, intelectul sunt doar câteva laturi ale spiritului ce sunt cultivate, din generaţie în generaţie, în marea familie a Colegiului Tehnic ,,Ştefan Bănulescu”, din Călăraşi. Şcoală cu veche tradiţie în domeniul tehnic şi profesional, fiind atestată documentar încă din anul 1943, Colegiul ,,Ştefan Bănulescu” s-a remarcat în viaţa învăţământului călărăşean ca o unitate model în domeniul tehnologic al protecţiei mediului, dar şi al serviciilor din domeniul alimentaţiei publice. Un aspect demn de remarcat este faptul că această unitate pregăteşte învăţători şi educatori.
Colegiul ,,Ştefan Bănulescu” o adevărată pepinieră de învăţători
În ultimii 20 de ani, Colegiul,, Ştefan Bănulescu” a dat în generaţii întregi de educatori şi învăţători, fiind singura şcoală din judeţ cu profil pedagogic. 80% din elevii care au urmat acest profil predau în şcolile şi grădiniţele din judeţul Călăraşi, dar şi din ţară. În anul şcolar 2013-2014, media de absolvire a clasei de ,,educator –învăţător” a fost 8,50. Acest aspect demonstrează buna pregătire a elevilor. Pe lângă materiile pe care le parcurg, conform programei şcolare, fetele şi băieţii din aceste clase fac multe ore de practică la catedră fiind îndrumaţi de un mentor. În acest fel îşi formează foarte bine deprinderile şi aptitudinile necesare pentru a fi buni pedagogi şi îşi însuşesc o bună conduită morală.
Oferta educaţională pentru anul de învăţământ 2014-2015
Filiera Vocaţională-profil Pedagogic
Specializarea: Învăţător –educator: 2 clase cu 56 de locuri
Filiera tehnologică
Domeniul: Protecţia mediului
Specializarea : tehnician ecolog în protecţia calităţii mediului : O clasă cu 26 de locuri
Domeniul: Turism şi Alimentaţie
Specializarea:Tehnician în turism: O clasă cu 28 de elevi
Noutate: Şcoală profesională de 3 ani
Domeniul: Industrie alimentară
Specializarea: Brutar- preparator produse făinoase
Şcoală profesională de 2 ani
Domeniul: Turism şi alimentaţiei
Specializarea: Ospătar, chelner vânzător în unităţi de alimentaţie publică- 1 clasă cu 15 locuri
Domeniul: Industrie alimentară
Specializarea : brutar patiser –preparator produse făinoase – o clasă cu 28 de locuri
Tinerii care optează pentru şcoala profesională de 3 ani trebuie să fie absolvenţi ai clasei a IX a.
Învăţământ Seral:
Calificarea: tehnician ecolog în protecţia calităţii mediului –o clasă cu 28 de locuri
Şcoală postliceală: Domeniul Alimentaţie
Specializarea: Asistent de gestiune în unităţi de cazare şi alimentaţie
Toţi elevii care urmează filiera tehnologică fac numeroase ore de practică, atât la diverşi agenţi economici, din municpiul Călăraşi, cât şi în laboratoarele şcolii utilate după ultimele standarde moderne, impuse de Uniunea Europeană, atât în domeniul protecţiei mediului, cât şi în cel al alimentaţiei publice. Laboratoarele au fost puse în funcţiune în urma accesării unor proiecte europene cu fonduri nerambursabile, pe programul PHARE.
Dotarea Colegiului este de una de excepţie: aparatură IT, videoproiectoare şi tablă interactivă, amfiteatru pentru evenimente şi festivităţi şi o sală nouă de sport. Colegiul mai are în structura sa şi Centrul de Documetare şi Informare, cabinet medical şi dispune de un microbuz propriu pentru transportul elevilor.
Liceul poate să ofere, în acest an şcolar, cazarea gratuită în căminul propriu, elevilor care au o situaţie materială modestă.
De asemenea, un important avantaj este şi faptul că elevii care urmează şcoala profesională beneficiază, lunar, de o sumă în valoare de 200 de lei, din partea statului.
Colegiul Tehnic Ştefan Bănulescu –o şcoală cu tradiţie în domeniul protecţiei mediului
Colegiul poate fi considerat o unitate scolară model, în ceea ce priveşte activitatea şi militantismul pentru protejarea mediului. Este prima şcoală din zona de Sud-Est a României care a obţinut, în anul 2002, statutul ECO Şcoală, precum şi distincţia ,,Steagul Verde”. Întregul colectiv de elevi şi cadre didactice se implică activ în diverse acţiuni eco, aşa cum sunt: amenajarea şi îngrijirea spaţiilor verzi, plantări de pomi, acţiuni de conştientizare a populaţiei privind necesitatea protejării factorilor de mediu. În fiecare an, se organizează o competiţie privind colectarea selectivă a deşeurilor. În urma fondurilor obţinute din valorificare acestor deşeuri, elevii sunt premiaţi şi sunt organizate diferite excursii cu tematică ecologică. Totodată, elevii Colegiului au participat şi au ocupat podiumul la diferite concursuri din cadrul unor programe internaţionale, aşa cum sunt: ,,Să învăţăm despre pădure”; ,,Tineri reporteri pentru mediul încojurător”, competiţii coordonate prin programul internaţional YRE, dar şi: ,,Eco-fotografia”, ,,Patrula Eco”, concursuri coordonate la nivel naţional de Centrul Carpato-Danubian de Geo-ecologie (CCDG) şi la nivel internaţional, de Fundaţia de Educaţie pentru Mediu (FEE). De asemenea, Colegiul este organizator al Concursului naţional cu participare internaţională ,,Gestionarea corectă a deşeurilor şi promovarea turismului durabil”, unde elevii călărăşeni s-au remarcat prin premiile obţinute.
Ţâţanu Valeria, un bun exemplu în domeniul performanţei educaţionale
Unul dintre elevii cei mai buni al Colegiului este Valeria Ţâţanu, tânără absolventă care a terminat, de curând, cei patru ani de liceu, cu media 9,73. Valeria este din Republica Moldova şi a urmat specializarea ,,Tehnician ecolog în protecţia mediului”. La festivitatea de absolvire a clasei a XII-a, ce a avut loc în luna mai a.c., Valeria a făcut o frumoasă destăinuire care relevă ataşamentul ei faţă de colectivul în care şi-a petrecut cei mai frumoşi ani din viaţă. ,,În fiecare vacanţă, de câte ori mă întorceam acasă, mă întrebam: ,,Ce rost mai are să mă mai întorc la şcoală?! De fiecare dată, am găsit puterea să parcurg cei 900 de km pentru a reîntâlni profesorii care m-au îndrumat şi m-au condus, dar şi colegii mei dragi şi nu, în ultimul rând, pe doamna dirigintă, Vasilica Puran. Ţâţan Valeria este un exemplu al Colegiului, performanţele ei educaţionale fiind date de numeroasele premii obţinute la concursurile naţionale, dar şi rezultatele şcolare de excepţie.
Mesajul directorului Colegiului Tehnic ,,Ştefan Bănulescu”, adresat elevilor călărăşeni:
,,Dragi elevi! Vă aşteptăm alături de noi, în septembrie! Suntem o familie! Împreună construim, învăţăm, inovăm, păstrăm tradiţiile! Suntem o şcoală deschisă pentru comunitate! Pregătim viitorii absolventi pentru integrarea într-o societate în continuă schimbare. Profesorii Colegiului Tehnic “Ştefan Bănulescu” respectă valoarea supremă, individul uman şi dezvoltarea lui, alături de cele trei principii fundamentale: respectarea şi construirea demnităţii umane; parteneriatul social pentru educaţie şi învăţământul centrat pe elev. Pășind, alături de noi, veți reuși să vă dezvoltați armonios personalitatea în plan intelectual, şi să îmbrăţişaţi o carieră de succes!”, spune directoarea Vasilica Puran.