Cinci licee din Călărași au obținut 0 % promovabilitate, la ambele probe de bacalaureat
Inspectorul general şcolar, Silviana Şestacovschi ne-a prezentat rezultatele obţinute la simularea la BAC, dar şi la evaluarea naţională, obținute de elevii județului Călărași, în cadrul unui interviu realizat pe frecvenţele Stil FM/Radio ZU, la emisiunea Tu și Noi, în FM.
La simularea pentru bacalaureat, avem o situație în premieră, niciun elev promovat în 5 licee călărăşene, dar şi 1,7 % rata de promovabilitate la limba română pentru un liceu din Călăraşi. În acest moment avem toate datele referitoare la examenul de evaluare naţională cât şi bacalaureat.
S.Șestacovschi: Aş începe cu examenul de evaluare naţională, pentru că rezultatele, chiar dacă nu sunt mai slabe ca altă dată, sunt totuşi alarmante. În ceea ce priveşte prezența, avem o “bilă albă” pentru că, neaşteptat, simulării i s-a acordat atenţia cuvenită, atât din partea elevilor, cât şi a profesorilor sau a colectivului de cadre didactice. S-a muncit exact ca într-o plină sesiune de examene, pentru că, mergând prin unităţi şcolare am perceput activitatea ca într-o sesiune.
Dacă pentru elevii de liceu rezultatele au fost destul de slabe, la evaluarea naţională lucrurile stau un pic mai bine?
S.Șestacovschi: Nu aş putea spune că stau un pic mai bine. La simularea pentru evaluarea naţională au participat un număr de 2.752 de elevi, ceea ce înseamnă o prezenta de 92,6 %, ceea ce arată că este o prezență bună. Procentul celor cu note peste 5 a fost însă de 54,10 %, ceea ce nu reprezintă un rezultat prea bun. Din statistica unităţilor de învăţământ, în care s-a organizat simularea pentru evaluarea naţională, vă prezint câteva date, acestea nefiind în ordinea ierarhică: Liceul Teoretic Mihai Eminescu Călăraşi, la română a avut promovabilitate 100 %, la matematică 52,38 %. Liceul Teoretic Neagoe Basarab din Olteniţa, liceu de marcă în judeţ, a înregistrat la română un rezultat de 95,65 %, promovabilitate, la matematică: 56,52 %, Colegiul Economic Călăraşi, română – 86,54 %, matematică 38,46 %. Deci procentele sunt destul de scăzute la matematică.
Privind în rural, avem: Şcoala gimnazială nr.1 Modelu, română: 62,79 %, matematica: 6,98 %). Într-adevăr, situaţia la matematică este dezastruoasă. Avem şi şcoli la care procentul de promovabilitate la matematică este de 0 %. De exemplu, în rural avem Şcoala gimnazială nr.1 Ulmu cu 26,67 % la română, 0 % matematică, Unirea 26,32 % – română, 0 % la matematică, Scoala nr.2 Modelu, situaţia de acolo cunoscând-o, 20 % la română şi 0 % la matematică. Sigur, aceste rezultate sunt alarmante, spun ceva, personal afirm că, dacă trebuie să îmbunătăţim situația, trebuie să începem de la învăţământul primar şi gimnazial.
Cele mai bune rezultate unde le avem înregistrate la evaluarea naţională?
S.Șestacovschi: La evaluarea naţională: Liceul Teoretic Mihai Eminescu, Liceul Teoretic Neagoe Basarab, Scoala Gimnaziala “Lucian Pavel” Olteniţa cu 88,68 % română, 46,55 % la matematică, cam astea ar fi unităţile de învăţământ cu cele mai bune rezultate.
Iar din municipiul Călăraşi, în afară de liceele care găzduiesc cursuri pentru ciclul gimnazial, nu există şcoli gimnaziale cu rezultate mai bune?
S.Șestacovschi: La Şcoala “Nicolae Titulescu”, avem 84,51 % promovabilitate la română, 29.08 % la matematică. La Şcoala “Mihai Viteazu” Călăraşi, 73,27 % la română, 35,35 % – matematică. Ţinând cont că este prima simulare, consider că rezultatele se vor îndrepta.
Pentru cei care au obţinut un grad de promovabilitate de 0 %, mai este timp, până în vară, să creşteţi nivelul de pregătire al acestor elevi?
S.Șestacovschi: Nu cred că mai este timp, dar ar trebui să se lucreze foarte mult pentru nota 5, şi nu trebuie să facem greşeala de a cere copiilor foarte mult, cât timp ei nu au baza. E inutil şi o muncă în zadar. Este valabil şi pentru bacalaureat. Trebuie să muncim mult pentru nota de trecere, pentru că de performanţă nu putem vorbi.
5 licee au 0 % promovabilitate, la ambele probe de bacalaureat
Cel mai bun procent de promovabilitate, de la bacalaureat, l-a înregistrat Colegiul Naţional “Barbu Ştirbei” cu 44,91 %, promovabilitate, apoi vine puternic din urmă Liceul Teoretic “Neagoe Basarab” din Olteniţa cu 42,58 % şi pe locul 3, la o distanţă remarcabilă, Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” cu 38,55 %. Părerile sunt împărţite, dar în opinia mea, procentul de 38,55 % pentru un liceu de talia lui “Mihai Eminescu” mi se pare alarmant. Tocmai de aceea, voi acorda o atenţie deosebită pentru ca acest liceu să ocupe locul pe care-l merită, şi pe care l-a ocupat odată.
Alte rezultate: Liceul “Alexandru Odobescu”, Lehliu Gară: 24,87 %, liceul din Fundulea: 24,47 %, Danubius: 6,29 %, Colegiul Economic: 4,86 % – alarmant, Colegiul Agricol “Sandu Aldea” – 0,65 %, şi de aici, începe lista liceelor cu 0 % promovabilitate: Liceul Tehnologic Auto, Colegiul Tehnic “Ştefan Bănulescu”, Liceul Tehnologic “Duiliu Zamfirescu” Dragalina, Liceul Tehnologic “Dan Mateescu” Călăraşi, Liceul Tehnologic nr.1 Borcea şi “Ion Ghica” Olteniţa. Acestea au 0 % promovabilitate, la ambele probe.
Ca o statistică: la bacalaureat, la limba şi literatura română avem total înscrişi 3.150 de elevi, au fost prezenţi 2.985 de elevi, şi 1.559 de elevi care au avut note sub 5, gradul de promovabilitate fiind de 48,88 %, cele mai multe note fiind cuprinse între 5 şi 5,99, şi 16 note de 10, din care doar una în municipiu, la “Barbu Ştirbei”, celelalte fiind obţinute în judeţ.
Pentru data viitoare, pentru a nu exista suspiciuni, mi-am propus să aduc subiecte întocmite în alt judeţ, în acest sens contactând colega din judeţul Teleorman.
Nu am separat notele de matematică şi istorie pentru că partea de profil uman a dat istorie, cea de profil real dând examen la matematică. Astfel la probele de matematică şi istorie am avut înscrişi 2.285 elevi, din care 2.037 au fost prezenţi, iar gradul de promovabilitate a fost de 23,84 %, adevărul este că istoria a ridicat această medie. Subiectele au fost întocmite respectând indicaţia Ministerului Educaţiei de a fi luate în considerare gradele de dificultate, şi de a fi în conformitate cu programa şcolară. Am solicitat şcolilor să planifice programe de recuperare şi ridicare al nivelului de cunoştinţe, foarte important fiind să creştem gradul de promovabilitate la următoarea simulare din aprilie.
Următoarea simulare este programată în aprilie, în perioada 1 – 5 aprilie în funcţie de activităţile săptămânii “Scoala, altfel”.