La solicitarea ziarului Actualitatea de Calarasi, Direcția de Sănătate Publică ne-a transmis datele privind cazurile de scarlatină, înregistrate în județul nostru.
Urmare solicitării dumneavoastră, referitoare la cazurile de scarlatina din judetul Calarasi, va comunicam urmatoarele :
Scarlatina este boală transmisibilă cu raportare nominală pe fisă unică de raportare.
Focarul de scarlatină în colectivitate este definit ca aparitia a cel putin 3 cazuri (confirmate / probabile) de scarlatină într-o colectivitate (scoală, gradinită, etc.) raportate la distantă de maximum 10 zile unul fată de celălalt si cu o legatură epidemiologică între cazuri (ex.: cazurile provin din aceeasi clasă sau din aceeasi grupă de gradinită).
Caz confirmat de scarlatină este definit ca orice persoană cu vârsta ≤ 14 ani, care întruneste criteriile clinice ( adică îndeplineste următoarele trei criterii: angină, febră si eruptie cutanată micropapuloasă eritematoasă aspră la pipăit ) si de laborator ( adică izolarea streptococului betahemolitic de grup A din exudatul faringian) .
Caz probabil de scarlatină este definit ca orice persoană cu vârsta ≤ 14 ani, care întruneste criteriile clinice ( adică îndeplineste următoarele trei criterii: angină si febră si eruptie cutanată micropapuloasă eritematoasă aspră la pipăit ) si care are legatură epidemiologică cu un caz confirmat .
In perioada 01.01.2016 – 12.12. 2016 au fost inregistrate, pe raza judetului Calarasi, un numar de 31 cazuri cu suspiciune de scarlatina. Din cele 31 cazuri cu suspiciune de scarlatina inregistrate, au fost confirmate 15 cazuri, din care, in ultimul trimestru au fost confirmate 9 cazuri de scarlatina izolate.
In situatia confirmarii unui caz de scarlatina, izolat, se vor lua masuri de control si preventie, dupa cum urmeaza:
Masurile de control fata de cazurile izolate – cazurile confirmate/ probabile sunt urmatoarele:
- Vor fi izolate timp de 48 de ore de la inceperea antibioterapiei. Instituirea tratamentului antibiotic se realizeaza dupa recoltarea probei de exsudat faringian; – convalescentii de scarlatina vor fi urmariti in continuare de catre medicul de familie/de colectivitate, pentru efectuarea corecta a tratamentului si a controalelor de laborator, precum si a controalelor clinice periodice pana la constatarea starii de sanatate; – fostii bolnavi de scarlatina vor fi primiti in colectivitate in functie de starea clinica, pe baza avizului medical dat de catre medicul de familie.
- Identificarea tuturor contactilor din colectivitate si/sau familiali este realizata de catre medicul de colectivitate/medicul de familie si DSPJ.
- Contactii familiali – vor fi supravegheati de catre medicul de familie timp de 10 zile de la depistarea ultimului caz, – examenul bacteriologic (exsudat faringian) se efectueaza cu precadere la contactii familiali, care frecventeaza sau lucreaza intr-o colectivitate prescolara/ scolara, sau care lucreaza in sectorul sanitar, in unitatile de alimentatie publica si de preparare si desfacere a produselor alimentare (de cofetarie, produse lactate); – purtatorii de SGA depistati se trateaza in ambulatoriu timp de 10 zile cu Penicilina V; – in cazul in care nu este posibila efectuarea examenului de laborator la contacti, se recomanda efectuarea aceluiasi tratament indicat pentru purtatori.
- Contactii din colectivitati prescolare si scolare – vor fi supravegheaţi zilnic de catre medicul de colectivitate timp de 10 zile de la aparitia ultimului caz de scarlatina; – contactii de clasa/grupa febrili si/sau cu angina eritematoasa vor fi investigati cu laboratorul (exsudat faringian) pentru depistarea SGA; acestora li se va administra tratament profilactic pana la primirea rezultatelor de laborator (identic cu cel efectuat pentru purtatorii de SGA); dupa obtinerea rezultatelor de laborator se intrerupte tratamentul la cei negativi si se continua in cazul anginelor eritematoase cu SGA timp Document elaborat de Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile de 10 zile; intoarcerea in colectiviate se poate face dupa 48 de ore de la administrarea tratamentului si prezentarea avizului epidemiologic.
Masurile de preventie :
- Spalarea corecta a mainilor cu apa si sapun este pasul cel mai important in prevenirea acestei infectii.
- Dezinfectia in focarul de scarlatina detectat intr-o unitate de educare a copiilor (gradinite, crese, scoli), se efectueaza de catre unitatea de invatamant (conform Ordinului nr. 1.033 din 18 august 2004 privind modificarea si completarea Ordinului nr. 1955 / 1995 pentru aprobarea Normelor de igiena privind unitatile pentru ocrotirea, educarea si instruirea copiilor si tinerilor) cu dezinfectanti uzuali la care SGA este sensibil.
- Se va face educatie sanitara adresata in special personalului didactic, parintilor, copiilor si angajatilor din sectorul alimentar, privind modalitatile de transmitere a scarlatinei si riscul afectiunilor poststreptococice.
Director executiv,
Gabriela Geanina Teodorescu