Călăraşi: „19th CENTURY FASHION SHOW”
Marți, 20.05.2014, a avut loc conferința de promovare a proiectului „19th CENTURY FASHION SHOW” – proiect finanțat prin programul de cooperare transfrontalieră România – Bulgaria 2007 – 2013, cofinanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Lider de proiect este Municipalitatea Glavinitsa, din Bulgaria, iar parteneri sunt: Asociația „Eurointegra”, Inspectoratul Școlar Județean Călărași și Asociația Acces Călărași.
Obiectivele proiectului sunt: creșterea apropierii sociale prin înțelegere culturală, crearea condițiilor pentru locuitorii de la granița Româno – Bulgară pentru a participa la activități comune legate de popularizarea ambelor culturi, precum și utilizarea resurselor umane și materiale din regiune.
Prima acţiune va avea loc în data de 12 iunie, la Călăraşi, unde vor fi implicaţi 74 de tineri din Călăraşi şi Glavinitsa, care vor participa la programe folclorice, dar şi sportive.
Vor avea loc două festivaluri în Călăraşi şi Glavinitsa, care se vor desfăşura pe o perioadă de 4 zile, fiecare. La ele vor participa, în total, 147 de români şi bulgari, iar timp de 4 zile, în fiecare oraş, se vor face amenajări speciale: vor fi montate boxe audio în pieţe şi se va interpreta muzică folclorică. Se doreşte ca, în timp, aceste acţiuni să ducă la organizarea unor festivaluri tradiţionale în cele două localităţi.
“Moda secolului XIX”
“Acest show va fi orientat către prezentarea de haine populare de la sfârşitul secolului al 19-lea. Evenimentul va marca, deasemenea, un punct culminant al festivalurilor unde tinerii vor avea posibilitatea de a-şi exprima creativitatea, ideile şi cunoştinţele despre înaintaşii lor”, a spus reprezentantul Asociației Acces, Viorel Ghiță.
Prezent la întâlnire, primarul municipiului Călăraşi a declarat: „După cum știți, întotdeauna răspund cu plăcere invitațiilor la proiecte ce au în centrul lor cetățeanul. Nevoia de cunoaștere și colaborare sunt esențiale într-o dezvoltare pe care toți ne-o dorim. Acest proiect nu face altceva decât să aducă și mai aproape cetățenii din cele două țări, de o parte și de cealaltă a Dunării, pentru a se cunoaște și a-și împărtăși experiențele.” – Daniel Ștefan Drăgulin.