Amenda şi…telefonul fără fir

amendaSe împlinesc, în curând, 6 luni de când realizez, la Antena 1 Călăraşi, emisiunea pe teme de ecologie: „Părerea ta contează-Gândeşte verde”.

Ideea, pornită de la dorinţa de a educa populaţia, pentru a da mai multă importanţă mediului înconjurător, a fost primită cu braţele deschise de către Clubul Rotary, cel care finanţează acest proiect. Credeam că asta a fost cel mai greu: să îi convingem că o idee merită susţinută, pentru că vorbim despre lucruri ce nu devin palpabile, în timp, ci doar intră, în această ecuaţie, dorinţa dezvoltării spiritului civic la semenii noştri. Însă, nici pe departe nu a fost aşa! Cel mai greu este să educi oamenii. Mai ales dacă sunt trecuţi de o anumită vârstă şi le greu să se dezbare de proastele obiceiuri. De fapt, nici nu îşi dau silinţa! Aruncarea gunoiului pe stradă, pe geam, din maşină, sau de oriunde le vine la îndemână, e imposibil de oprit,  dacă nu intervine…Amenda. Nu este prietenoasă, te arde la buzunar şi te face să te gândeşti dacă data viitoare mai vrei să o încasezi. Dar, nici asta nu este pentru oricine. Pentru că, nesimţiti putem fi, până la momentul în care trebuie să şi plătim pentru acest lucru. Când este vorba de buzunarul nostru, răscolim prin minte toate cunoştinţele din viaţa asta care, doar-doar, ne pot ajuta la ştergerea datoriei. Facem eforturi mari să ajungem la „numele” potrivit, dar nu ne dăm nici cât „negru sub unghie” silinţa să ne corectăm comportamentul. De câte ori nu a sunat telefonul la Primărie sau la Poliţia Comunitară ca să fie „iertaţi” cei certaţi cu bunul-simţ? Aproape imposibil de spus!

Dacă ar dispărea GRIJA faţă de nesimţiţi, ar apărea respectul şi încurajarea bunului simţ. Semnalul trebuie dat de autorităţi! Nu, nu Primăria trebuie să ne facă ordine pe scară sau după ce am ieşit la un picnic, cu prietenii etc., cum nu ne face ordine nici în casă. Ea trebuie să dea tonul aplicării legii, prin amenzile date! S-a dus vremea „frăţiorului”, care spunea să îi iertăm pe „hârciogi”, că sunt săraci şi nu au de unde plăti. Oare, vremurile astea  or fi mai bune?

Vom fi convinşi doar când vom vedea că le este frică -nu ruşine, din păcate!!!-concetăţenilor noştri să mai facă vreun gest de a scuipa sau arunca, la întâmplare, orice.

Asta dacă vom simţi, cu adevărat, că la capătul unei amenzi, NU se (mai) află un telefon..fără fir. Facem pariu că i-am educa? Măcar pecuniar, dacă structural e imposibil!

 

Next Post

Peste 450 de locuri de muncă vacante în evidenţa AJOFM Călăraşi

lun mai 27 , 2013
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Pentru săptămâna în curs, în evidenţa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Călăraşi sunt înregistrate 466 de locuri de muncă vacante. Pe domenii de activitate și meserii/ocupații, structura acestora este următoarea: –       confecții textile – 264 locuri – confecționer îmbrăcăminte, călcător și muncitor […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!