Alegeri cu surprize, la Călărași

De vineri, 6 mai, se dă startul la campania electorală, una atipică, față de ceea ce au fost învățați, în timp, politicienii să dea și alegătorii, din România, să primească.

Fără afișe, găleți, goarne asurzitoare, de dimineață până seara,  începe campania electorală.

În Călărași, cetățenii au de ales între numeroșii candidați și partidele politice pe care aceștia le reprezintă. Dacă la Primăria Călărași sunt 9 competitori, la Consiliul Județean putem spune că, atâta timp cât alegerile nu sunt uninominale, pot apărea surprize, oricând. Unele, deja, s-au făcut simțite. Candidatul anunțat de ALDE, la CJ Călărași, Bogdan Georgescu, contestat de PNL, a dispărut ca variantă de vicepreședinte (singura viabilă pentru acest partid). Marian Dinulescu este și el într-o postură incertă, de când numele deputatului Vasile Iliuță a apărut pe lista PNL, la Consiliul Județean Călărași. La ultima conferință de presă, V.Iliuță a ținut să menționeze că vor fi și surprize „Nu întâmplător sunt trecut pe lista consilierilor judeţeni. Cred într-o competiţie şi între cei care performează la nivelul Consiliului Judeţean, iar dacă rezultatele vor fi bune la Consiliul Judeţean, în cadrul partidului, nu numai Dinulescu, care este desemnat candidat e variantă… pot să apară şi surprize, dintre cei care vor vrea să câştige cât mai mult pentru PNL.”, a spus Iliuţă.

Surprizele pot continua și la crearea majorității în Consiliul Județean, rezultatele putând să răstoarne actuala conducere PNL a județului, în funcție și de numărul mandatelor câștigate de partidele mici, care vor înclina balanța. Aproximativ 6500 de voturi pentru un mandat de consilier județean, pe care trebuie să le aibă un partid, nu sunt la îndemâna oricui, mai ales că voturile se disipează, fiind multe partide și doar un singur tur de scrutin. Calculele erau mai lejere pentru PNL dacă erau două tururi, dar așa, lucrurile se complică.

Și la Primăria Călărași, pot apărea surprize, fostul primar, Nicolae Dragu, putând să fie unul dintre cei care să încline balanța majorității, în Consiliul Local. Studiile făcute arată că majoritatea primarilor care sunt în funcție au șanse să fie reconfirmați, la alegerile dintr-un singur tur, doar două tururi de scrutin putând să-i pună într-o reală dificultate, deoarece voturile nu ar mai fi fost împrăștiate între mai multe partide, iar mulțumiții și nemulțumiții ar fi fost împărțiți doar în două tabere.

Scorul final, însă, îl veți da chiar voi, alegătorii, dacă veți dori să fiți reprezentați de partidul/candidatul în care credeți.

Condițiile restrictive de a face campanie electorală, în acest an, nu știu de ce nu mă conving că  vor dispărea, total, încercările de mituire și intimidare a electoratului, crescut într-o astfel de procedură, practicată de mai bine de 25 de ani.

De aceea, numărul mare de votanți va face diferența!

În încheiere, vă las să vedeți câteva dintre regulile pe care candidații vor trebui să le respecte, în campania electorală.

Toate materialele de propaganda electorala aflate in spatiul public trebuie indepartate pana la ora 00.00, momentul inceperii campaniei electorale pentru alegerile locale din 5 iunie, a anuntat joi vicepresedintele AEP, Constantin Mituletu-Buica, potrivit Agerpres. Este prima campanie electorala in care sunt interzise atat banner-ele sau spectacolele organizate de candidati, cat si oferirea de galeti sau pixuri.

Amenzile, in prima faza, sunt aplicate de politia locala si jandarmerie si sunt cuprinse intre 600 si 1.000 de lei.

De asemenea, AEP poate aplica amenzi in baza legii finantarii campaniilor electorale, pe baza sesizarilor si autosesizarilor, sanctiuni care pleaca de la 15.000 de lei si pot ajunge pana la 50.000 de lei.

Potrivit Ghidului finantarii campaniei electorale, singurele materiale de propaganda electorala permise sunt:

  • afise electorale cu dimensiunile de cel mult 500 mm o latura si 350 mm cealalta latura;
  • afisele electorale prin care se convoaca o reuniune electorala vor avea 400 mm o latura si 250 mm cealalta latura si vor fi amplasate in locurile speciale pentru afisaj;
  • materiale de propaganda electorala audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuala;
  • publicitate in presa scrisa;
  • materiale de propaganda electorala online;
  • brosuri, pliante si alte materiale tiparite. 

In campania electorala pentru alegerile locale sunt interzise urmatoarele forme de publicitate electorala: 

  • bannere,
  • mesh-uri,
  • panouri publicitare mobile,
  • steaguri publicitare
  • ecrane publicitare,
  • panouri publicitare fixe sau mobile,
  • publicitate luminoasa,
  • publicitate pe vehicule,
  • vehiculele inscriptionate cu sloganuri de campanie,
  • vehiculele care difuzeaza materiale audio,
  • spectacole,
  • serbari,
  • focuri de artificii etc.

De asemenea, candidatilor le este interzisa achizitionarea, oferirea, distribuirea sau darea, in mod direct sau indirect, a pixurilor, a canilor, a ceasurilor, a tricourilor, a jachetelor, gecilor, impermeabilelor, pelerinelor, vestelor, sepcilor, a caciulilor, fularelor, sacoselor, pungilor, umbrelelor, a galetilor, brichetelor, chibriturilor, produselor alimentare, a produselor alcoolice, a tigarilor si a altor produse asemenea.

Data de 6 mai este si ultima zi in care se pot deschide conturile bancare pentru campania electorala, operatiune ce poate fi realizata numai in conditiile inregistrarii prealabile la AEP a mandatarilor financiari.

Ziua de 4 iunie, ora 07.00, cand se incheie campania electorala, este data limita pentru primirea contributiilor electorale si angajarea cheltuielilor electorale.

Data limita pentru depunerea rapoartelor detaliate ale veniturilor si cheltuielilor electorale este 21 iunie, iar 6 iulie data limita pentru plata cheltuielilor electorale si pentru depunerea cererilor de rambursare.

AEP mentioneaza intr-un comunicat transmis joi ca, potrivit legii 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, evidenta contributiilor si a cheltuielilor pentru campania electorala apartinand partidelor politice si candidatilor independenti este organizata exclusiv de catre mandatari financiari.

 

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Camelia Ghiveciu, noul director interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă Călăraşi

joi mai 5 , 2016
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱După demiterea fostului manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă,Dan  Romulus Şerban, de la finele lunii martie, această unitatea medicală a rămas fără conducere, timp de o lună de zile. În perioada următoare va fi numit în fruntea spitalului un nou director interimar. Aşa cum a […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!