Afaceri sociale și locuri de muncă, în satele din județul Călărași

 

 

Joi, 16 mai, la Călărași, Fundația Soros România a organizat evenimentul Economia socială în satele românești, cel de-al șaselea, din campania de promovare a rezultatelor proiectului RURES. Spațiul Rural și Economia Socială în România.

Primele afaceri sociale, din județul Călărași, au fost create la sate, în Dor Mărunt, Sărulești, Dâlga și Grădiștea, contribuind la crearea a 9 locuri de muncă pentru romii și femeile din comunități și la păstrarea tradițiilor locului.

În Dor Mărunt, obiectul de activitate al întreprinderii sociale este realizarea de confecții textile (fețe de masă, cearceafuri, perdele), pe care cele 7 membre le confecționează la mașina de cusut, adăugându-le broderii realizate manual. Astfel, membrele Asociației pentru Dezvoltare Rurală Dor Mărunt pun în valoare meșteșugul local al împletiturilor din fire textile.

La Sărulești, 13 membrii ai Asociației Cămara Sărulești au ales să realizeze conserve naturale, tradiționale din legume și fructe, după rețete pe care gospodinele le păstrează de la bunici: zacuscă, gem de corcodușe, murături.

„Scopul nostru în momentul de față este să vedem primul camion încărcat cu borcanele Cămarei Sărulești”, afirmă cu ambiție și încredere președinta asociației, Silvia Anghel.

În Dâlga, Asociația de Administrație și Producție și-a început activitatea cu distribuția de lemn în comuna Dor Mărunt, oferind persoanelor vârstnice și persoanelor cu dizabilități prețuri mai mici. Deoarece sezonul lemnelor de foc a trecut, noii antreprenorii s-au gândit să-și diversifice activitatea economică, profitând de aceeași resursă, lemnul. Romii din asociație prelucrează lemnul, fac scaune, linguri de lemn, manual, după tradiția locului.

La Grădiștea, întreprinderea socială și-a propus să deschidă o patiserie, însă, în prezent, încearcă să dezvolte misiunea socială a organizației.

Proiectul RURES. Spațiul Rural și Economia Socială în România a facilitat înființarea a 25 de întreprinderi sociale, în satele din 8 județe: Alba, Brașov, Suceava, Botoșani, Buzău, Brăila, Prahova și Călărași, a creat 50 de locuri de muncă în mediul rural si 216 persoane au primit consultanță în economie socială.

Întreprinderile sociale sunt entități cu activitate economică, administrate de oamenii locului, care contribuie, totodată, la revitalizarea comunităților în care au fost create.

Proiectul RURES. Spațiul Rural și Economia Socială în România, implementat în perioada iulie 2010- iunie 2013, de către Fundația Soros, în parteneriat cu Fundația Pestalozzi și Fundația Civitas este cofinanțat din Fondul Social European prin programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investește în oameni! Valoarea totală a proiectului este de 9.874.142,00 lei.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

15 locuri de muncă în Republica Cehă, oferite prin rețeaua EURES

vin mai 17 , 2013
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱În această perioadă, solicitanții unui loc de muncă în străinătate pot aplica pe unul dintre cele 15 locuri de muncă oferite în Republica Cehă, ca șlefuitor –pilitor. Pentru ocuparea acestor posturi, solicitanții trebuie să aibă studii medii, calificare în meseria de lacatuș mecanic  sau strungar(fontă), o […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!