A fost inaugurat Parcul tematic construit în comuna Jegălia

inaugurare kComuna Jegălia, în parteneriat cu Asociația pescărească “Dunărea de Jos”,   a realizat un parc tematic, între cele două sate ale comunei, Iezeru și Jegălia, pe un teren mlăștinos, cu aspect de iaz, în suprafață totală de 7371 m2.

Primarul Vasile Aurel alaturi de presedintele CJ, Raducu FilipescuMarți, 21 iulie, locuitorii comunei Jegălia au fost prezenți la inaugurarea parcului tematic, alături de oficialitățile care au venit la acest eveniment: președintele Consiliului Județean, Răducu Filipescu, vicepreședintele C.J., Marian Dinulescu, viceprimarul municipiului Călărași, Virgil Dumbravă, manager FLAG,  Irina Ravac, președintele Asociației Comunelor și primarul comunei Ștefan cel Mare, Nicolae Pandea, primarul comunei Dichiseni, Iulian Radu, precum și responsabilii de proiect.

parc 4Proiectul “ÎNFIINȚARE PARC TEMATIC ÎN COMUNA JEGĂLIA, JUDEȚUL CĂLĂRAȘI”  a fost realizat din fondurile obținute prin Programul Operațional de Pescuit, Axa 4: “Dezvoltarea durabilă a zonelor pescărești”, valoarea finanțării nerambursabile fiind de 1.112.791 lei.

În deschidere, primarul comunei Jegălia, Aurel Vasile, le-a adresat câteva gânduri celor prezenți:

primar Aurel VasileLe mulțumesc celor care au venit în ajutorul nostru: consultantei, Gabriela Bădică, doamnei Irina Ravac, care, în calitate de reprezentant al FLAG-ului, ne-a ajutat foarte mult, lui Lucian Cuprinsu, constructorului și lui Marian Chinan, președinte Asociația Pescărească “Dunărea de Jos”. Cea care a gândit acest proiect este arhitecta Mădălina Zăgărin, care a avut viziunea privind ceea ce se putea construi în acest loc, până de curând, mlăștinos.

Le mulțumesc consilierilor locali, care ne-au sprijinit permanent, colegilor din primărie, colegilor viceprimari, preoților din comună, Consiliului Județean, Primăriei municipiului Călărași! În acest parc am folosit fonduri nerambursabile, prin FLAG Călărași, care nu au afectat bugetul Primăriei, iar din acești bani nu puteam face decât parcul pe care îl vedeți, nu străzi, nu școli, pentru că acești bani sunt doar pentru programele de pescuit. Banii puteau trece pe lângă Jegălia și să avem în continuare, aici, o groapă de gunoi, dar noi i-am folosit cu acest scop. Ni s-a reproșat că nu avem alte lucruri făcute în comună, dar ne ocupăm de parcuri, dar toate se fac la timpul lor și vă spun că la Gâldău se lucrează la școala generală, se va monta centrală termică, iar grupurile sanitare vor fi în interior. La școala din Jegălia avem un alt proiect în derulare și vom avea și acolo grupurile sanitare în interiorul școlii, precum și centrală termică, iar copiii vor învăța într-un sistem educațional modern.”, a spus Aurel Vasile.

Primarul comunei i-a invitat, apoi, pe invitați și cei implicați în proiect să spună câteva cuvinte:

Gabi BadicaConsultant, Gabriela Bădică: „De loc sunt din Iezeru și prima dată când era să mă înec s-a întâmplat aici, în aceste canale. Pentru că toată copilăria mea am făcut baie în Iezer, mi-am dorit ca în acest loc să existe altceva decât mlaștina ce a fost până de curând, ne-am dorit să fie făcută aici o construcție care să scoată în evidență frumusețea locului, respectiv flora și fauna. Îmi doresc să îl păstrați așa cum arată acum, la inaugurare, pentru că s-a făcut un efort financiar prin Programul Operațional de Pescuit și poate deveni un punct de interes pentru comuna Jegălia.”

Madalina ZagarinMădălina Zăgărin, arhitect: „Îi mulțumesc echipei de la Primăria Jegălia, pentru că lucrez în proiectare de 10 ani și nu cu orice primărie se poate face echipă. Noi am gândit acest concept, dar pentru a se implementa a fost nevoie de o echipă foarte mare, de la cea de proiectare, cea a primăriei, la cea a constructorului. Îi mulțumesc domnului primar că a înțeles o viziune pe care am dus-o împreună până la capăt! Vă doresc să vă bucurați de acest loc, iar copiii să profite la maxim de el!”

Irina RavacIrina Ravac, manager FLAG: „Primăria Jegălia a venit către noi, iar noi am venit către această instituție. Suntem o echipă mai mare care lucrează pe dezvoltare locală și nu am făcut niciodată diferențe pe convingeri politice sau din alte motive. Am acordat sprijin, în primul rând, celor care au vrut să se ajute singuri. Ușa noastră a fost și va fi deschisă pentru toți cei care doresc să construiască ceva în localitățile lor. Felicitări pentru ceea ce ați făcut, să vă bucurați de ce aveți și să faceți și alte proiecte frumoase!”

Marian DinulescuVicepreședintele Consiliului Județean, Marian Dinulescu: “Aveți un primar destoinic, pentru că demonstrează că în mediul rural pot exista asemenea investiții pentru petrecerea timpului liber. Noi, la Călărași, nu avem așa ceva, dar cred că vom avea în viitorul apropiat! Îl felicit pe primarul Aurel Vasile, Consiliul Local și pe toți factorii care au participat la acest proiect!”

Virgil DumbravaViceprimar Virgil Dumbravă: „Expresia: „A avea mână bună” poate fi folosită și în cazul primarului Aurel Vasile, căruia, în urmă cu 10 ani, i-am propus să intre în politică. Lucrurile au evoluat și în final, prezența lui în politică a adus un plus valoare în comunitatea din care provine. Felicitări primarului, felicitări Consiliului Local, felicitări tuturor!”

parc 2De menționat că în cadrul proiectului “Înființare parc tematic în comuna Jegălia, județul Călărași obiectivele propuse au fost: îmbunătățirea infrastructurii locale, punerea în valoare și creșterea potențialului economic și social al localității, dezvoltarea durabilă a mediului rural,  amenajarea de spații de educație și petrecere a timpului liber, precum și îmbunătățirea condițiilor de mediu și a sănătății populației.

parc 3
Amenajarea propriu-zisă o reprezintă realizarea unor pontoane, platforme și podețe de lemn, susținute de piloni de beton, la 1,5 metri de fundul iazului, astfel încât  nu sunt afectate habitatele și ecosistemele existente. Rolul Asociației pescărești este de a  organiza activități de promovare a consumului de pește, de a prezenta tinerilor din zonă activitatea de pescuit, importanța și frumusețea acestei meserii, precum și importanța păstrării, protejării speciilor de plante și viețuitoare specifice zonei.

De asemenea, vor fi promovate frumusețile naturale ale zonei și diferite obiective turistice, existând posibilitatea de a fi vizitate  cu ambarcațiuni aparținând pescarilor.
Ansamblul Folcloric GrausorulLa finalul evenimentului Ansamblul Folcloric Grâușorul, al comunei Jegălia a susținut un moment artistic.

Please enter banners and links.

Next Post

La această oră, DIICOT acționează în Călărași pentru destructurarea unui grup infracţional organizat

joi iul. 23 , 2015
Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Calarasi împreună cu ofiţeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Calarasi efectuează la aceasta ora, un număr de 12 percheziţii domiciliare  pe raza judeţelor Calarasi şi Constanta în cadrul unei acţiuni […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!