A fost deschis primul punct de prim-ajutor din judeţ, prin proiectul PAZI, în comuna Alexandru Odobescu
Astăzi, la sediul Primăriei Alexandru Odobescu a avut loc prima demonstraţie, în cadrul proiectului PAZI (Prim-Ajutor pentru Zone Indepartate), al Crucii Roşii, privind modul cum funcţionează mini EKG-ul portabil, primit la deschiderea primului punct de prim-ajutor, din judeţ.
Directorul Crucea Roşie, filiala Călăraşi, Aura Giurcă ne-a declarat că punctul de prim-ajutor a fost dotat cu un EKG portabil, în valoare de 87 milioane de lei, cu tensiometru, glucometru, comprese sterile, feşe, şi multe alte lucruri necesare unei truse de prim-ajutor.
Foto: de la stanga la dreapta- Florentina Borcea-voluntar, primar Nicolae Eremia, Dr. Petrică Pociovălișteanu, Aura Giurcă-Crucea Roșie, asist. Bordeianu Vasile
„Punctul de prim-ajutor este acasă la Florentina Borcea, voluntara Crucii Roşii care a urmat cursurile de acordare a primului ajutor, conform normelor europene, ştie să facă resuscitare, să bandajeze răni, să pună atele, a fost învăţată să îşi dea seama care sunt semnele unei boli, ce trebuie să transmită la 112. Voluntara are la dispoziţie un telefon, care va fi plătit de Crucea Roşie timp de un an, costuri care vor fi preluate, după această perioadă, de către Primăria Al. Odobescu.
Informaţiile obţinute de EKG-ul portabil sunt transmise la un Call Center, în Bucureşti, partener al Crucii Roşii, care a pus la dispoziţie aceste aparate, inclusiv consumabilele şi care asigură monitorizarea, în orice moment al zilei. La acest Call Center este, zilnic, un medic care preia EKG-ul transmis prin telefon şi spune care este rezultatul examenului. Este singurul punct deschis în judeţ, în acest moment, prin proiectul PAZI, proiect ce se desfăşoară la nivel naţional. Îi aşteptăm şi pe ceilalţi primari, care doresc deschiderea unui punct asemănător în localitatea lor, să ne contacteze, pentru că aparatura poate fi şi închiriată de către aceştia, Alexandru Odobescu fiind singura comună care a beneficiat gratuit de dotarea prin proiectul PAZI.”, a spus Aura Giurcă.
De pregătirea voluntarei din comuna Alexandru Odobescu s-au ocupat instructorii Crucii Roşii Călăraşi: Cătălin Moraliu, Daniel Lazăr şi Dana Iuga.
Florentina Borcea, voluntara Crucii Roşii din comuna Alexandru Odobescu, ne-a declarat:
“M-am hotărât să devin voluntar, deoarece am un bunic bolnav, paralizat, pe care îl îngrijesc permanent, o fetiţă mică, dar şi pentru că îmi place să ajut foarte mult oamenii. Punctul de prim-ajutor este la mine acasă şi deja oamenii au aflat acest lucru.”
Primarul Nicolae Eremia şi-a exprimat bucuria, dar şi susţinerea pe care o va avea pentru acest proiect:
“Este o activitate de voluntariat, pentru care şi-au dat silinţa doctorul din comună, care ne este alături de 15 ani, Petrică Pociovălişteanu, pentru care am un respect deosebit, şi asistentul comunei, Vasile Bordeianu, Cred ca suntem singura localitate, din judeţ, care are un medic permanent, de luni-vineri.
La îndemnul meu şi al medicului din comună, tânăra Florentina Borcea a pornit pe acest drum al voluntariatului, fiind înfiinţat, astfel, primul post de asistent al Crucii Roşii. O voi susţine personal, cu banii pentru combustibil, pentru ca Florentina să se poată deplasa, cu maşina pe care o are, în cele două sate ale comunei, când va fi solicitată. Îi suntem alături şi îi dorim mult succes!”
Proiectul PAZI (Prim-Ajutor pentru Zone Indepartate), constă în înfiinţarea de puncte de prim-ajutor PILOT, câte unul în fiecare judeţ. De dotarea cu materiale şi aparatură medicală de prim-ajutor, de bază, s-a ocupat Crucea Roşie Română, sediul central, fiecare dintre aceste puncte fiind dotate cu aparatură şi consumabile în valoare de 134.000 lei.