2% – pic cu pic se face râu, strop cu strop se face mare

Print Friendly, PDF & Email

raluŞi anul acesta, cei 2% din impozitul pe venitul persoanelor fizice şi juridice reprezintă o miză importantă pentru finanţarea mediului asociativ non-profit, precum şi o modalitate de exprimare a sprijinului şi solidarităţii concetăţenilor faţă de entităţile nonprofit care îşi desfăşoară activitatea în comunităţile locale.

„Invitaţia mea, îndemnul şi apelul pe care le adresez contribuabililor din Căscioarele, Chirnogi, Chiselet, Crivăţ, Mitreni, Olteniţa, Radovanu, Spanţov, Ulmeni, adică ceea ce constituie colegiul uninominal 5 Călăraşi pe care îl reprezint în Camera Deputaţilor, sunt în direcţia păstrării în această zonă a sumelor pe care procentul de 2% din impozitul pe venit îl reprezintă”, susţine deputata Raluca Surdu. „Aceasta înseamnă un efort comun, pentru cauze nobile şi pentru îmbunătăţirea unor aspecte locale punctuale: efort al reprezentanţilor sectorului non-profit de a fi mai activi în auto-promovarea activităţilor şi acţiunilor pe care le-au realizat în anii anteriori şi care reprezintă cartea lor de vizită, dar şi a celor avute în vedere pentru anul 2015. În acest sens, invit la dialog şi colaborare pentru ca împreună, în cele 4 luni rămase, să derulăm o campanie coerentă de promovare folosind şi expertiza Centrului de resurse pentru iniţiativă şi acţiune – Olteniţa. Efort al contribuabililor de a fi mai receptivi şi de a acţiona pozitiv în sensul completării formularelor 200 şi 230 pe care să le depună la administraţiile financiare locale, personal sau prin poştă, până la mijlocul lunii mai, sau, cu cât mai repede, cu atât mai bine.”

Pentru a alege în cunoştinţă de cauză organizaţia care îi reprezintă cel mai bine şi cine va beneficia de suma redirecţionată, contribuabilii se pot informa în comunitatea proprie cu privire la existenţa şi activitatea unor astfel de ONG-uri. De asemenea, la nivel zonal sau naţional acţionează organizaţii non-profit româneşti sau internaţionale ale căror acţiuni merită sprijinite. Ministerul Justiţiei gestionează Registrul Naţional ONG ce poate fi consultat oricând şi este actualizat săptămânal. În categoria entităţilor nonprofit care pot beneficia de cei 2% intră: asociaţiile, fundaţiile, organizaţiile sindicale, patronatele, partidele politice, asociaţiile de proprietari, casele de ajutor reciproc ale salariaţilor ş.a.m.d.p. De asemenea, se pot acorda şi burse private, conform legii.

„Fiind vorba de o parte din impozitul pe venit care ajunge la bugetul de stat, suma redirecţionată de la acesta către mediul asociativ non-profit nu este o taxare suplimentară. Cât reprezintă aceasta depinde de mărimea venitului fiecărui contribuabil: la un salariu minim brut pe economie de 975 de lei lunar se vor redirecţiona aproximativ 22 de lei pe an, iar la un salariu mediu pe economie de 2.400 de lei lunar, suma ar fi de aproape 74 de lei pe an. Cumulate, sumele pot însemna destul de mult, chiar dacă luate individual nu par foarte mari. Pic cu pic se face râu, strop cu strop se face mare. Prin cei 2% putem închide un cerc benefic, cel în care tu-contribuabil oferi această formă de sprijin unei asociaţii din comunitatea ta, entitatea aceasta non-profit contribuie la dezvoltarea comunităţii din care faci parte, iar tu ajungi să trăieşti într-o comunitate mai dezvoltată. Tu-ONG-comunitate-tu. Pentru că doar Împreună.Facem.Bine.”, încheie deputata liberală.

 

Please enter banners and links.

error: Content is protected !!