400 de călărăşeni au încasat ilegal ajutoare sociale

bani sÎn urma unor verificări  efectuate de Curtea de Conturi, la Agenţia  Judeţeană  de Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS)Călăraşi, s-a constat că 400 de persoane, beneficiare ale Legii nr. 277/2010, privind alocaţia de sprijin pentru susţinerea familiei, precum  şi ale Legii nr 416/2001, ce vizează venitul minim garantat, au încasat, ilegal, ajutoare sociale. Cei mai mulţi călărăşeni care au încasat, necuvenit, ajutoare de la stat, au fost depistaţi, după  mai multe verificări încrucişate,  prin care, AJPIS a apelat la bazele de date de la mai multe instituţii cum sunt: Direcţia Sanitar Veterinară (DSV), Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în   Agricultură, Finanţele Publice, Casa de Pensii şi ITM. După cum a precizat directorul AJPIS Călăraşi, Liviu Oltenacu, în urma controalelor au fost depistate, iniţial, 700 de persoane  suspectate că au încasat ilegal aceste ajutoare. Însă, în urma verificărilor, s-a constatat că, bazele de date de la unele dintre instituţiile respective  nu mai erau actualizate. ,,Unii dintre beneficiari figurau în baza de date a DSV –ului că ar fi avut un număr de animale mai mare, pentru care legea care nu le-ar fi permis să primească ajutorul social. În urma verificărilor, am constatat că baza de date nu a mai fost actualizată, de ani de zile. Aceeaşi situaţia am întâlnit-o şi la unele primării. Unii beneficiari de ajutor social, figurau in Registrul Agricol cu terenuri, însă aceştia au făcut dovada că au vândut acele terenuri, cu mulţi ani de zile în urmă. În această situaţie, au fost peste 350 de persoane care au demostrat, cu acte doveditoare, că sunt eligibili să primească ajutoare de la stat. Însă, la ora actuală, există aproximativ 400 de călărăşeni care  vor fi obligaţi să returneze banii primiţi ca ajutoare sociale.  Aceste persoane provin, în mare parte, din localităţile rurale şi ar fi trebuit să fie informate de către reprezentanţii primăriilor că, sunt obligaţi de lege, să declare, periodic, schimbările apărute în privinţa nivelului de venituri. Dacă ar fi fost  corect informate,  acele persoane s-a fi putut conforma legii şi nu s-ar fi aflat acum în situaţia dificilă de a returna banii încasaţi ca ajutor social.

Absurditatea legii: Banii de înmormântare, i-au lăsat, fără bani, în viaţă

De exemplu, continuă directorul, au fost bătrâni,  beneficiari de ajutoare sociale, care aveau bani pentru înmormântare, depuşi în bancă,  aspect pe care  nu l-au declarat. Într-o situaţie asemănătoare,  a fost şi o bătrână, pentru care, un nepot plecat în străinătate i-a deschis, pe numele său, un cont bancar,  în care a depus o sumă de bani, necesară pentru construcţia unei case. Din neştiinţă, acea bătrînă nu a declarat această situaţie. În aceste condiţii, este bună de plată. Dar sunt şi destul de multe cazuri, în care,  beneficiarii de ajutoare sociale nu au declarat, cu bună ştiinţă, anumite venituri încasate,  ce au fost descoperite  în baza de date a finanţelor.  Avem şi câteva mămici care au beneficiat  de indemnizaţia de creştere a copilului. Acestea au stat, câteva luni, acasă, în concediu postnatal, pentru creşterea copilului, după care, s-au reîntors la locul de muncă, timp în care au încasat, atât salariul, cât şi indemnizaţia pentru creşterea copilului, ceea ce este ilegal. Toate cele 400 de persoane au fost somate să returneze banii încasaţi din ajutoarele sociale.  Prejudiciile  constatate, diferă de la caz la caz, de la 10 lei până la 4.800 de lei,” a precizat, pentru ziarul ,,Actualitatea de Călăraşi”, directorul AJPIS Călăraşi, Liviu Oltenacu.

Please enter banners and links.

Next Post

Lista cu locuintele sociale supusă, din nou, aprobării în Consiliul Local Calarasi

Dum sept. 22 , 2013
I-a trebuit  un an de zile executivului primăriei Călăraşi să stabilească forma  finală a listei solicitanţilor îndreptăţiţi să obţină o locuinţă socială. Acest lucru a făcut să creeze o stare de tensiune şi de nervozitate, în rândul celor  aflaţi pe lista de aşteptare, pentru a intra în posesia celor 58 […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!