19 aprilie 2025

2,6 miliarde de lei vechi lipsesc din gestiunea primăriei Belciugatele

primar Gurlui Aflat la primul său mandat, în fruntea comunei Belciugatele, Mihai Gurlui este hotărât să implementeze cât mai multe proiecte edilitare, menite să asigure bunăstarea comunei, unele dintre acestea fiind  deja finalizate.

 Modernizarea sistemului de alimentare cu apă în satul Măriuţa

Aşa cum ne-a precizat primarul Mihai Gurlui, în aceste zile, se finalizează construcţia staţiei de tratare a apei potabile din satul Măriuţa. ,,Este una din cele mai moderne staţii de tratare a apei din judeţ. Acest obiectiv a fost construit printr-un proiect guvernamental, în valoare de 2,2 milioane de lei, ce a vizat şi reabilitarea reţelei de alimentare cu apă, în aceeaşi localitate, pe o distanţă de 6 km. Totodată, suntem preocupaţi pentru modernizarea staţiei de la Belciugatele ce are, în prezent, numeroase deficienţe. Sperăm ca, anul viitor, să rezolvăm şi această problemă”, ne-a precizat edilul Gurlui.

Asfaltarea străzilor, o prioritate a primarului Mihai Gurlui

Confortul  locuitorilor comunei este dat şi de calitatea drumurilor. La Belgiugatele,  oricine poate  constata că drumurile asfaltate sunt într-o proporţie foarte mică.  De aceea, edilul Gurlui şi-a propus ca principal obiectiv, în acest mandat, reabilitarea străzilor. ,,În cursul acestui an, am depus un proiect pe  Programul Naţional de Dezvoltare Locală.   Prin implementarea acestui proiect, vom asfalta 11 kilometri de străzi din comună, valoarea investiţiei ridicându-se la aproximativ 2 milioane de euro. Am primit, deja, de la Guvern suma de 100.000 de lei pentru organizarea şantierului de lucrări.  Iar în satul Mataraua  vom asflata drumul principal, pe o distanţă de 1km”, a spus primarul comunei Belciugatele.

Şcoala din  satul  Măriuţa a fost dotată cu centrală proprie

În acest an,  o preocupare a primăriei a fost finalizarea unei investiţii destul de importante la şcoala din satul  Măriuţa.   O firmă puternică,  ce îşi desfăşoară activitatea pe raza localităţii, a sponsorizat, cu suma de 45.000 de lei,  achiziţionarea şi montarea unei centrale termice. Astfel, elevii şcolii vor putea învăţa în condiţii mai bune.  În acelaşi timp, primăria a alocat 30.000 de lei pentru modernizarea unui grup sanitar, pentru grădiniţa din aceeaşi localitate. Tot în acest an, a fost reabilitat spaţiul ce găzduieşte biblioteca comunei, ce a fost dotată cu patru calculatoare, prin programul Biblionet, derulat de Biblioteca Judeţeană Călăraşi. Cum biblioteca comunală nu are un angajat, în perioada imediat următoare, vom iniţia şi concursul de ocupare a acestui post”, a mai adăugat,  edilul Gurlui.

 

primaria BelciugatelePrimăria Belciugatele, pregătită să acceseze fonduri europene, începând cu anul 2014

Realizările actualei echipe a primăriei Belciugatele nu se opresc aici. Mihai Gurlui ne-a mărturisit  că doreşte să folosească toate oportunităţile, privind finanţarea unor proiecte edilitare, din fonduri europene sau guvernamentale.  ,,Până la finele lunii octombrie, dorim să depunem un proiect, la Guvern, pentru reabilitarea şi modernizarea Căminului Cultural din satul Măriuţa, investiţia se ridică la aproximativ 400.000 de euro. Căminul din Măriuţa,  altădată unul din cele mai mari şi cele mai frumoase aşezăminte culturale din judeţ, este acum o adevărată ruină.  Dacă vom câştiga proiectul, căminul va redeveni ce a fost odinioară,  un adevărat centru de cultură, unde se vor desfăşura diverse activităţi instructiv-educative, şi nu numai. Cu sprijinul deputatului Aurel Niculae, prin intremediul unor firme de consultanţă, dorim să realizăm un studiu de fezabilitate pentru construcţia unei  Grădiniţe cu Program Prelungit şi, totodată, vrem să construim un sediul nou  pentru primărie.  Intenţionăm, de asemenea, să depunem un  proiect finanţat din fonduri europene pentru realizarea unui parc fotovoltaic. Dacă  acest proiect îl vom putea transpune în realitate,  comuna noastră va putea beneficia de energie electrică mai ietftină.  Ar fi un avantaj nemaipomeni pentru comunitatea noastră”, ne-a  mărturisit primarul.

Realizările dar şi proiectele de viitor, pe care le are în vedere edilul Mihai Gurlui  au readus comuna Belciugatele pe drumul firesc al dezvoltării, iar această realitate începe să fie percepută  de cetăţeni, încă de pe acum.

Petre Dinei Fostul edil  Petre Dinei şi acoliţii lui pun  piedici în bunul mers al administraţiei locale

Zeci de ani de zile,  întreaga comunitate din Belciugatele s-a aflat sub pumnul şi autoritatea fostului edil Petre Dinei, care, prin acţiunile sale şi ale acoliţilor săi,  îşi crează falsa impresie  că  mai conduce, încă, primăria Belciugatele.  Acest fapt îl poate demostra chiar activitatea actualul şef de post, Ion  Şerban. Consilierul local, Gabriel Gurlui spune că poliţistul Ion Şerban, prin acţiunile sale facen în continuaren jocurile fostului primar Dinei. ,,În data de 23 septembrie a.c.,  am înaintat o scrisoare  domnului Ministru al Administraţiei şi  Internelor, Radu Stroe ce a fost semnată  de cinci consilieri locali  şi de alte 150 de persoane din comună, prin care am solicitat  schimbarea din postul respectiv a poliţistului Ion Şerban. În aceeaşi adresă, am specificat faptul că acesta are relaţii de prietenie cu persoane care  fac ilegalităţi.  Aplică legea in mod discreţionar, dând propuneri de neînceperea sau de începerea urmăririi penale, după bunul plac, şi nu răspunde prompt sesizărilor făcute, de primărie, pentru diferite acţiuni de încălcare a legii. Şi să vă dau un exemplu clar. Am făcut o reclamaţie, prin care am sesizat faptul că nepotul lui Petre Dinei taie pomi de pe domeniul public al comunei. În loc să facă cercetări la faţa locului, acesta ne-a dat un răspuns năucitor, spunând că acea rudă a lui Dinei taie pomi…. pentru că au fost plantaţi de el”, a spus consilierul, Gabriel Gurlui. Aceste nemulţumiri au fost transmise şi la nivelul conducerii Inspectoratului Judeţean  de Poliţie (IPJ) Călăraşi. Chiar în această săptămână, primarul Mihai Gurlui şi inspectorul şef, din cadrul I.P.J., Ionel Costache au avut o întâlnire pe această temă. Inspectorul şef Costache a luat la cunoştinţă  reclamaţiile conducerii primăriei  Belciugatele, dar şi ale consilerilor locali, privind activitatea defectuoasă a  poliţistului Ion Şerban, spunând că, într-o lună, va această situaţie.

2,6 miliarde de lei vechi lipsesc din  gestiunea primăriei

Aflată în această perioadă, în control, la primăria Belciugatele, Curtea de Conturi a descoperit  că lipseşte din gestiunea primăriei suma de 2,6 miliarde de lei vechi. ,,Controlul Curţii de Conturi s-a făcut la solicitarea noastră. Constatându-se mari nereguli în contabilitate, controlul activiităţii primăriei s-a extins pe o perioadă de 4 ani. Mă suprinde faptul că, la precedentul control, nu s-a constatat lipsa sumei de 2.6 miliarde de lei vechi. Cu siguranţă, Curtea de Conturi va face plângere penală la Parchet, privind această gravă neregulă.  După finalizarea  acestor verificări,  vom face câteva schimbări în primărie, în rândul angajaţilor, pentru că unii dintre ei au dat dovadă de incompetenţă.

Belciugatele, un adevărat ,,paradis fiscal”

Marea problemă  de care s-a lovit actuala conducere a primăriei Belciugatele a fost lipsa unei evidenţe reale a  contribuabililor de la nivelul Serviciului de taxe şi impozite locale. ,,Când am preluat conducerea primăriei, am avut neplăcuta surpriză să aflu că, la nivelul comunei, nu se cunoaşte numărul exact al persoanelor care plătesc taxe şi impozite. Până anul trecut,  impozitele locale se încasau „după ureche” sau după cum dicta fostul edil, Dinei. În prezent, suntem în plin proces de realizare a bazei de date privind contribuabilii de pe raza comunei.  Mai mult, sunt foarte multe locuinţe în comună, ce au fost ridicate fără autorizaţie de construcţie. Acest lucru înseamnă foarte mulţi bani pe care primăria i-a pierdut, anii trecuţi, din taxele şi impozitele locale. Staţiunea de Cercetare Didactică, din cadrul Universităţii Agronomice din Bucureşti, ce are pe raza localităţii, circa 1500 de hectare de terenuri  agricole, pe care le-a dat în concesiune altor persoane, nu a plătit -ani de zile- impozitul pe teren. Numai anul acesta, în urma discuţiilor purtate cu  reprezentanţii acestei instituţii, au fost plătiţi cei 80.000 de lei, bani proveniţi din impozitul de  pe terenurile staţunii. Chiar cele două restaurante, deţinute de familia lui Petre Dinei, funcţionează în ilegalitate. Nu au autorizaţie de construcţie, iar primăria nu a eliberat, nici acum,  autorizaţia de funcţionare” a spus edilul Gurlui.

Aproximativ 75 de hectare de teren  agricol folosiţi ilegal 

O altă faptă gravă a fost  săvârşită de doi consilieri  PSD, din cadrul Consiliului Local, ce au folosit, ilegal, 25 de hectare de teren agricol, suprafaţă, aflată la dispoziţia Comisiei  locale  de Fond Funciar. După cum a precizat Mihai Gurlui, cei doi consilieri, soţ şi soţie, Nicolae Tase şi  Vasilica, apropiaţi ai fostului edil Dinei,  au folosit acele tereneuri, din 2006, fără a plăti vreun impozit la  primărie. Alte 50 de hectare au fost folosite ilegal, de  poliţistul Ion Şerban. Profitul, obţinut de pe cele  75 de hectare  de terenuri, a fost împărţit cu  fostul edil Dinei, după cum a precizat consilierul Gabriel Gurlui.

După cum se observă, ilegalităţile la Primăriei Belciugatele au fost pe bandă rulantă, pe timpul fostului edil Petre Dinei,  şi numai organele  de cercetare abilitate pot face lumină în această situaţie. Cu toate acestea, la Belciugatele, administraţia locală, condusă de primarul Mihai Gurlui,  se reconstruieşte pas cu pas.

error: Content is protected !!